Kransekage efter kransekagekongens opskrift.

IMG_1938

Et kransekagetårn er en klassiker nytårsaften, og selv om denne opskrift kommer lidt sent på dagen, så kan du sagtens nå at have den klar inden gæsterne kommer…faktisk er den så nem at lave, at den kan stå færdig allerede i aften.

Den opskrift jeg bruger har jeg lånt af selveste Jørgen Søgaard, der ejede kransekagehuset – og den smager fantastisk.

IMG_1941

Du skal bruge:

  • 500 g marcipan (med så høj mandelprocent som mulig – jeg brugte Odense Marcipan med 63% mandler i)
  • 100 gram mandler
  • 200 gram sukker
  • 2,5 æggehvider (opskriften siger egentlig 3 stk, men jeg bruger de pasteauriserede, der kommer i bæger med 1,25 æggehvider i hver)

Fremgangsmåde:

  1. Kom mandler og sukker i en køkkenhakker og blend de sammen indtil mandlerne er helt finthakkede. Kom æggehviderne i og blend det hele sammen indtil sukkeret er opløst i æggehviderne – det tager et par minutter.
  2. Kom mandelblandingen sammen med marcipanen i en skål og ælt det hele god sammen. Man kan nok bruge en køkkenmaskine til dette, men jeg kører den Jørgen-Søgaard-style, og gør det i hånden. Man kan godt blive træt i hånden af det, men så er man ihvertfald sikret et godt resultat.
  3. Dejen kommes i en plastikpose og stilles på køl. Den kan sagtens stå i flere dage, men hvis du er lidt præsset på tid er en time også fint nok.
  4. Når du skal rulle ud kransekagen kan jeg anbefale at strø lidt flormelis på underlaget, så dejen ikke klistrer så meget. Del dejen op i bidder og rul dem ud til pølser med en diameter på ca. 2 cm. Sørg for at den er ca lige bred over det hele, det giver det pæneste resultat. Pres på den ene siden af pølsen, så den bliver lidt spids, og dermed får det klassiske kransekagelook. Mål kransekagen op i stykker. Det mindste skal være 8 cm, og derefter skal du lægge 2,5 cm til hver af de næste stykker (altså, 8 cm, 10,5 cm, 13 cm, osv.). Jeg lavede kun 7 ringe + en kulge til toppen, da jeg også ønskede at lave nogle enkeltstykker – hvis du bruger hele dejen får du nok 9 ringe + kugle/top.
  5. Form stykkerne til ringer og luk godt for enden af dem. Sørg for at de er jævne, så  du ikke ender op med et skævt tårn. Når du har lagt ringene over på en bageplade beklædt med bagepapir, bruger du en tallerken, et skærebræt eller noget andet fladt til at præsse toppen af kransekageringerne let, så der bliver en flade den næste ring kan ligge på.
  6. Nu skal kransekagen bages i ovnen på 210 grader over/undervarme i ca. 10-15 minutter. Jeg vil anbefale at stille en ekstra bageplade nederst i ovnen, som tager noget af undervarmen – så undgår du at bunden bliver brændt.
  7. Når kransekagen er færdig bagt og kølet ned på en rist kan du samle den ved hjælp af en glasur. Jeg lavede en glasur ud af 1 bæger æggehvide (1,25 æggehvider), ca. 250-300 gram flormelis og 7-8 citrondråber.

IMG_1940

Held og lykke med det. Og hav en god fejring i morgen…vi ses i 2016!

Skriv et svar