Norske Fastelavnsboller

IMG_4282

Når fastelavn nærmer sig, bugner bagerne af boller i alle afskygninger. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke er specielt stor fan af de fastelavnsboller man kan købe sig til. De klassiske fastelavnsboller med flødeskum synes jeg hurtigt kan blive en kvalmende omgang, og de gammeldags med creme er ofte ret tørre. Jeg har selv prøvet at lave en omgang af de gammeldags fastelavnsboller, og selv om de ikke blev helt så tørre som dem, man får i butikkerne, så blev jeg altså ikke helt tilfreds.

IMG_2123

Så i år kom jeg i tanke om en norsk bolle, der egentlig ikke har noget med fastelavn at gøre, men som indeholder mange af de samme ingredienser; vaniljecreme, glasur og en dejlig blød bolle. Fra nu af er det denne bolle jeg vil bage til fastelavn, så nu har den fået navnet Norske Fastelavnsboller, hehe. Og jeg lover dig; hvis du prøver dem, vil du IKKE blive skuffet!

Norske fastelavnsboller med vaniljecreme, 24 stk.

Til bollerne skal bruge:

  • 1 kg hvedemel
  • 200 gram flormelis
  • 2 tsk. kardemomme
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 pk. gær
  • 5 dl. lun mælk
  • 2 æg
  • 175 gram blødt smør

IMG_2117

Fremgangsmåde:

  1. Kom alle de tørre ingredienser i en skål og bland det godt sammen.
  2. Rør ind mælken lidt efter lidt, og tilsæt æggene.
  3. Når dejen har fået en jævn og fin konsistens kommer du smørret i, lidt efter lidt. Det er meget vigtigt, at smørret er helt blødt (dog ikke smeltet) inden du kommer det i dejen, da det ellers vil lave klumper i dejen.
  4. Ælt det hele god sammen og stil dejen til hævning med et klæde over. Her skal den stå i ca. 1 time…mens du venter kan du lave vaniljecremen (ingredienser og fremgangsmåde finder du nedenunder).
  5. Når dejen har hævet deler du den op i 24 stykker, som du former til boller og dækker med et klæde. De skal nu efterhæve i 30 minutter.
  6. Pensl bollerne med et æg.
  7. Lav en fordybning i bollerne ved at forsigtig trække to teskeer fra midten og ud mod kanten, først vertikalt og så horisontalt. Du kan evt bruge fingrene til at trække dejen fra midten og ud til siderne. Det er dog MEGET vigtigt, at du ikke laver fordybningen FOR dyb og/eller at du ikke “trykker” dejen i midten ned – så kan du nemlig risikere, at dejen under cremen ikke bliver gennembagt.
  8. Kom 1-2 tsk. vaniljecreme i fordybningen, og bag bollerne i en forvarmet ovn på 220 grader (over-/undervarme) i 15-20 minutter, til de er gyldne i farven.

IMG_2120

Til vaniljecremen skal du bruge:

  • 5 dl. piskefløde
  • 1 vaniljestang
  • 25 gram maizena
  • 125 gram sukker
  • 4 æggeblommer

Fremgangsmåde:

  1. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Kom både vaniljestangen og vaniljekornene i en gryde sammen med piskefløden, og giv det hele et opkog. Træk gryden af varmen og fjern vaniljestangen.
  2. I en anden skål pisker du sammen æggeblommerne, sukker og maizena.
  3. Kom den varme vaniljefløde gradvist i æggeblandingen, og pisk det hele godt sammen.
  4. Kom blandingen tilbage i gryden og varm det hele op mens du konstant rører i gryden. Det er meget vigtigt, at cremen ikke koger, så du skal ikke give det mere end medium varme. Vaniljecremen bliver tykkere og tykkere efterhånden som den bliver varmet op.
  5. Tag gryden af varmen og køl cremen ned til romtemperatur. Rør i gryden en gang imellem.

Vaniljecremen kan laves en dag eller to inden du bager bollerne, og opbevares i køleskabet. Det er dog en god idé at komme lidt plastfolie over den, så den ikke får en hård og tør overflade.

IMG_2125

Hvis du ikke bruger al cremen i de Norske Fastelavnsbollerne, så kan jeg varmt anbefale, at bruge det sidste som en topping til en frugtsalat, eller ovenpå en pavlova-kage, eller lignende – i så tilfælde kan du blande cremen med lidt pisket flødeskum, for at gøre cremen blødere. Cremen smager bestemt også godt alene på et teske, hvis du ikke kan styre din søde tand, hehe.

Når bollerne er færdig bagte og afkølede, kan du komme en lidt tyk glasur lavet af flormelis og vand på bollen omkring vaniljekremen. Dyp så hele bollen i en skål med kokosmel, og så er perfektion opnået!

IMG_4278

De her boller er noget nær det bedste jeg ved, og er på mange måder bedre end at bage en kage. Bollerne må meget gerne fryses ned (uden glasur/kokosmel), med mindre du spiser dem samme dag de er bagte. Når du ønsker at servere bollerne skal blot lade dem tø op en times tid inden du skal bruge dem, og komme dem ind i en ovn på 50 grader i nogle minutter, så smager de (næsten) som nybagte! På denne måde kan du fordele én enkel omgang bagst til mange kaffebesøg, og også få fastelavnsbolle-bagningen overstået i god tid før fastelavn…der er dog én risiko med dette – bollerne er som nævnt farlig gode, så hvis de bliver bagt god tid i forvejen er der en stor risiko for, at de ikke holder helt til fastelavn. Sådan er det ihvertfald herhjemme.

Hvis du dog har lidt mere selvbeherskelse end vi har herhjemme, så får du frigivet lidt tid lige op til fastelavn til andre hyggelige fastelavnsaktiviteter – jeg kommer med et bud på lidt fastelavnsdekoration man kan lave med sine børn om en dag eller to. But first; en kop kaffe og en Norsk Fastelavnsbolle!

 

IMG_4272

* Jeg opfandt ikke den dybe tallerken, da jeg lavede den fantastiske vaniljecreme; jeg brugte en opskrift jeg fandt på den norske side detsoteliv.no.

Skriv et svar