IMG_2416

Så er en ny uge igang, og jeg lægger ud med en opskrift på en dejlig nem snack; nemlig salte mandler. Denne type mandler har i lang tid været favoritter herhjemme. Vi bruger dem i pastaretter, i salater og – selvfølgelig – som snacks. I starten købte jeg færdiglavede salte mandler i de små svindyre (jeps, man siger SVINdyre på norsk…for dem der ikke hænger helt med; det betyder meget dyre! og jeg er norsk.) poser fra chips-fabrikanterne. Jeg er jo dog lidt en nørd, når det kommer til mad – og jeg kan hurtig blive nærig når jeg finder dyre ting, som jeg tror jeg kan lave selv derhjemme. Og når jeg så kunne se, at kiloprisen for færdiglavede salte mandler var over dobbelt så høj som prisen for almindelige mandler, så blev det til en direkte udfordring for mig!

Det viste sig også, at være en af de nemmeste udfordringer ever. En enkel googlesøgning (google er min ven *indsæt hjerte-emoji*) viste mig at der kun skulle tre elementer til for at lave de skønne mandler – vand, salt og mandler. Jeg hentet tips fra et par forskellige opskrifter, og endte med denne opskrift:

Ingredienser:
100 gram groft salt
0,5 liter vand
(op til) 400 gram mandler

IMG_2378

Fremgangsmåde:
1. Kom saltet og vandet i en gryde og giv det et hurtigt opkog. Træk gryden af varmen og rør i vandet indtil saltet er helt opløst.
2. Kom mandlerne i vandet. Jeg har skrevet op til 400 gram mandler, og det er af den simple grund, at du må ikke komme flere mandler i, end der er vand til at dække det. Du kan altså bruge så “få” mandler du gerne vil, og så mange du vil – så længe der er plads til mandlerne i saltvandet.
3. Lad mandlerne trække i vandet i ca. 20 min. I mellemtiden tænder du for ovnen, 180 grader varmluft.
4. Når mandlerne har trukket i saltvandet i ca. 20 min. hælder du vandet fra, og kommer mandlerne
på en bradepande.
5. Så skal mandlerne ind i ovnen i 10-15 minutter, indtil de er helt tørre, har fået et fint, hvidt yderlag, og dufter røgede.
6. Lad mandlerne køle af på bradepanden inden du serverer dem – det gør dem nemlig dejlig sprøde!

Du kan komme mandlerne på lufttætte glas, hvor de kan holde sig i flere uger (så længe lever de dog ikke! 😉 ). Disse mandler går som nævnt til rigtig mange ting, og er et meget sundere alternativ til chipsen lørdag aften. Et glas god rødvin, lidt mørk chokolade, og en håndfuld af dem her…I’m in heaven! Børnene elsker dem også, og de gange vi har dem i en salat til aftensmaden skal vi voksne være hurtige, hvis vi skal nå at få nogle, inden børnene har hapset dem alle. De er simpelthen bare fantastiske!

Jeg kan også nævne, at hvis du kommer dem på et fint lufttæt glas og binder en sløjfe på, så har du en rigtig fin (og billig) værtindegave, eller del af hjemmelavet jule-/fødselsdagsgave 🙂

Share this...