Hjemmelavede knækbrød

IMG_2807

De her knækbrød er virkelig blevet et hit herhjemme – så meget, at jeg har set mig tvunget til at flytte kassen vi opbevarer den i til et sted, hvor børnene ikke kan få fat i dem…hvis ikke udøver de nemlig det man kan kalde for “høflig selvbetjening” i stor stil! Disse lækre og sprøde knækbrød er fyldt med gode og sunde sager, såsom kerner og frø, og er et rigtig godt alternativ til brød (hvis man nu som jeg er kommet til at indgå et væddemål, som udelukker bl.a. lyst brød). De er også et hit at komme i børnenes madpakker, samt et godt tilbehør til salat, suppe eller lignende. I tillæg er de superenkle at lave, hvilket er meget heldigt mtp. den hastighed de bliver spist i.

IMG_2814

Dette skal du bruge til at lave ca 40 knækbrød:

1,5 dl grahamsmel
1 dl rugmel
1,5 dl havregryn
1,5 dl solsikkekerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1/2 tsk havsalt
5 dl vand.

Fremgangsmåde:

1. Kom alle de tørre ingredienser i en skål, og bland dem godt.

2. Tilsæt vandet og rør det hele til en jævn grødagtig masse (evt. lad det stå nogle minutter og “hæve”, indtil konsistensen er rigtig).

IMG_2143

3. Fordel massen i lige dele på to bagepapirklædte bradepander.

4. Brug en dejskraber eller lignende til at fordele massen jævnt ud på bagepapiret. Denne del af processen er MEGET vigtig, hvis du ønsker at ende op med knasende sprøde knækbrød…hvis det ikke er jævnt fordelt vil nemlig deler af dejen blive brændt mens andre dele ikke er helt bagt (her siger min erfaring, at det tit er i kanterne, at den kan komme til at blive lidt “tyk” – vær opmærksom på det). Det kan også være du synes at laget med dej ser meget tynt ud, når alt er jævnt fordelt, men det er som det skal være – der skal bare ikke være helt gennemsigtige/tomme områder.

5. Hvis du ønsker at lave en del af knækbrødene om til en salt snack, kan du strø maldonsalt eller lignende ud over en del af knækbrødene – jeg plejer at lave én bradepande med almindelige knækbrød og én med salte knækbrød.

IMG_2146

6. Stil bradepanderne ind i en varm ovn (160 grader varmluft) i nogle minutter – maks 10 minutter.

7. Tag pladerne ud og brug et pizzahjul eller en skarp kniv til at skære knækbrødene ud. Jeg skærer i 4×5 dele pr. bradepande, men det kan du jo regulere som du selv vil.

8. Stil bradepanderne ind i ovenen igen og lad dem bage i ca. en time mere, indtil de alle har fået en gylden/brun farve og er helt sprøde. Et tip er at lade de to bradepanderne skifte plads hvert kvarter, så varmen bliver jævnt fordelt på pladerne.

9. Når knækbrødene er færdigbagte knækker tager du dem forsigtig af bagepapiret og lader dem køle af på en rist inden du kommer dem i en lufttæt beholder.

IMG_2147

De her knækbrød passer som nævnt til rigtig mange ting, og kan bruges på rigtig mange måder. Hvis det skal gå lidt stærkt en morgen, er de rigtig gode som en hurtig morgenmad. De sidste par uger har jeg dog virkelig fået øjnene op for hvordan man kan bruge dem som snacks – man kan få dem sammen med dip, ost og vindruer, som en del af en tapas-tallerken, eller bare som de er. Jeg tør altså nærmest garantere for, at I vil blive glade for dem, hvis I laver dem. Og I er advaret – de ryger hurtigt! 🙂

IMG_2810

Jeg er forresten ved at strikke sammen det næste indlæg i serien Aktivitetstilbud til børn i Århus…det kommer i løbet af en dag eller to, så stay tuned 😉

Skriv et svar