IMG_2630

Endelig fik jeg taget mig sammen til at skrive dette indlæg – I forældre ved nok, at man tit kan have både gode ambitioner og intentioner, men så kommer hverdagen og tromler over alle de fine to-do-lister, man havde skrevet. Vel, sådan kan det ihvertfald gå herhjemme, så selv om dette indlæg har stået på min to-do-liste i en hel del uger, så er det altså først lykkes mig nu at få det skrevet. Better late than never 🙂 I dag har jeg tre forskellige aktivitetstilbud (eller – IKEA kan nok ikke rigtig kaldes for et tilbud i den forstand, men der ligger mange sjove timer gemt i IKEA, hvis man bruger det rigtigt!). De andre to er et tilbud, der hedder “Musik og Bevægelse”, og den tredje ting jeg vil skrive om i dag er en af mine personlige favoritter; legestuer.

IKEA

ALLE kender IKEA. Og jeg tænker lidt, at enten så elsker man IKEA, eller så hader man IKEA…vi hører til den førstnævnte gruppe. Og det er så ikke kun fordi mutti her godt kan lide at bruge en formiddag på at kigge på forskellige udstillinger og købe alt for mange og alt for unødvendige ting, men også fordi det rent faktisk kan gøres til en billig eller gratis udflugt med børnene (hvis man, i modsætning til mig, er i besiddelse af selvbehærskelse).

Der er en ting der hedder “småland” i IKEA, hvor børn mellem 3 og 10 år kan komme og blive passet, mens mor og far shopper. Her er der voksne til at passe på børnene, og hvis børnene skulle blive kede af det – eller blot ikke gide at være der mere – så bliver man ringet op på det telefonnummer man oplyste ved ankomst. Man kan også se på IKEAs hjemmeside, at der er aktiviteter hver mandag og torsdag, bl.a. porcelænsmaling, maling med vandfarver og dekorering af frugtposer. Jeg har ikke selv benyttet mig af småland endnu, men har hørt meget god om det!

IMG_2842

IMG_2841

Det vi dog har brugt meget er de små legestationer, der er plasseret rundt omkring i hele IKEA. Det er ikke de vilde ting, men stadigvæk noget som børnene synes er sjovt. I tillæg er hele “børneafdelingen” jo mere eller mindre 6-7 børneværelser samlet på ét sted, så der kan børnene hygge sig i laaaang tid, hvis de blot må. Og så må man for al del ikke glemme restauranten. Det er billigt, bekvæmt og børnevenligt. Maden smager helt ok (ret godt, hvis man tager prisen med i betragtningen) og der er alt man skal bruge for et hyggeligt måltid med børn; børnevenligt service og bestik, microbølgeovn, engangsmadsmækker, højstole, ammeområde, legeområde, og – som nævnt – børnevenlig mad.

IMG_2847

Det eneste jeg gerne vil nævne, som måske er logik for perlehøns, men som alligevel er for vigtigt til at udelade; du må IKKE forvente, at det bliver en supereffektiv indkøbstur i IKEA når du tager børnene med. Det er simpelthen en for stor omgang at slæbe børnene med, hvis du både vil gå alle afdelinger igennem, kigge på udstillinger, undersøge materialer, osv. Hvis jeg skal have nogle ting i IKEA, så går jeg ret målrettet efter dem, og bruger resten af tiden på de ting drengene synes er sjove. Jeg vil dog på den anden side sige, at hvis du sætter god tid af, ikke har for travlt med at nå alt for mange ting selv, og tager tingene i børnenes tempo, så er der store chancer for en hyggelig udflugt for jer alle.

IMG_2844

Musik og Bevægelse

Musik og Bevægelse er et eftermiddagstilbud for mindre børn, hvor lederen af Musik og Bevægelse, Maj-Lis Henriksen, har et program på ca. 45 minutter. I løbet af disse 45 minutter er det rigtig gode og sjove sange som hun selv har skrevet der bliver sunget – med dertilhørende bevægelser, naturligvis. Der er tit nogle tøjdyr/bamser/biler (eller hvad nu end de forskellige sange handler om) med, som børnene skiftes til at holde, og ofte også rytmiske instrumenter til børnene. Vi kendte ikke så mange af sangene da vi startede på holdet, men man lærer dem hurtig, og det er faktisk dejligt at få nogle alternativer til mariehønen evigglad og lille peter edderkop! 🙂 (I kan forresten se/høre en del af sangene på Maj-Lis’ hjemmeside, hvor der også er en video med billeder fra Musik og Bevægelse).

Dette relativt ukendte tilbud faldt jeg over for et par år siden, da der var sat en poster op i Røverens institution. Han er en meget musikalsk dreng, og jeg tænkte derfor det var en fin måde at prøve at “gå til noget” med ham, uden at der var for store forpligtelser – man skal nemlig ikke betale for en hel sæson, blot for de gange man rent faktisk kommer (man kan vælge at købe “sæsonpas” og spare lidt penge, men hvis man ikke er sikker på om det er noget der passer én, så er det jo skønt, at der er alternativer). Det VAR dog et stort hit, og vi endte da også med at købe et sæsonpas den efterfølgende sæson. Det koster 40,- pr. barn pr. gang (dog tror jeg ikke babyer skal betales for), så det kan selvfølgelig blive en udskrivning, hvis man ender med at komme jævnligt, men til gengæld så får I meget sjovt ud af det – og der er desværre ikke så mange tilbud at finde, der ikke koster penge…

Maj-Lis skriver selv:
Musik og Bevægelse er et fleksibelt tilbud til forældre med børn i alderen 1-4 år. Formålet er dels at styrke barnet musikalsk, sprogligt, motorisk og sanseligt fra tidlig alder samt at give dem nogle dejlige oplevelser sammen med forældre/bedsteforældre. Det er en sjov og hyggelig aktivitet som også har den positive sidegevinst at kunne hjælpe børns udvikling gennem musik.

Som I kan se på posteren nedenunder holder denne Musikskole til i Saralystkirken i Højbjerg, men de har også et samarbejde med Immanuelskirken i Århus C, hvor der er hold hver onsdag fra 16.30-17.15. Vi har haft stor glæde af dette tilbud da Røveren var yngre, så det får en stor thumbs up herfra.

Musik og bevægelse jan-jun 16 syd

Edit (august ’17): Ovenstående tilbud eksisterer desværre ikke længere. Til gengæld er der startet et lignende tilbud i Århus’ midtby, som også hedder “Musik og Bevægelse”. Vi har ikke prøvet det endnu, men det er da meget sansynligt, at vi vil gøre inden længe 🙂 I kan finde mere information om det ved at følge dette link.

Legestuer

Til sidst vil jeg dele et af de (i mine øjne) bedste aktivitetstilbud for hjemmegående børn, nemlig legestuer. Legestuer er nemlig en rigtig god måde at danne en fast ramme for børnene, hvor de kommer og leger samme sted, til samme tid, tit med de samme børn…det er altså så tæt på en vuggestue/børnehave man kan komme – blot med mor eller far ved sin side 🙂

IMG_2566

De legestuer vi går i (Viby Sognegård om tirsdage og Ravnsbjergkirken om torsdage) er der lagt op til en blanding af fri leg, lidt fællessang, og fælles madpakkespisning. Denne struktur er rigtig god, da det er meget genkendeligt for børnene, så de ved hvad der skal ske fra gang til gang. Begge mine drenge har nydt fællessangen, og har lært mange nye børnesange dér, samtidig som de virkelig kan skråle med på “de gode gamle” sange. Det er også dejligt at komme et sted hen, hvor der er mange andre børn at lege med (det varierer fra gang til gang hvor mange der kommer, med der er som regel altid en god håndfuld børn til stede), og MASSER af legetøj som de jo kun leger med den ene gangen om ugen vi er de respektive steder.

IMG_2552

IMG_2562

Især Bassen synes også det er sjovt at pakke sin egen taske med hjemmefutter og madpakke, og at lege, synge og spise sammen med de andre børn. JEG nyder også at komme i legestue, da man får et fællesskab med de andre der kommer, og som hjemmegående er det for mig enormt vigtigt at komme ud og se andre mennesker (som jeg har skrevet mere om her). Det er dog ikke kun hjemmegående der kommer i legestuer – der er alt fra forældre på barsel, orlov, sygeorlov, førtidspensionister, bedsteforældre, deltidsarbejdende, studerende, dagplejemødre, barnepiger, osv. Det er altså en meget blandet gruppe – det enest vi har fælles er, at vi har børn, der gerne vil ud og lege med andre børn! Jeg ved fx, at der er nogle mødre der bruger legestuer de sidste måneder af barslen, inden barnet skal starte i vuggestue/dagpleje, som en slags “overgangsstadie”, hvor de kan komme ud og lege med en del flere børn, samtidig som mor er med 🙂
Alderen på børnene varierer også meget, men det er primært børn mellem 1/2 – 4 år, der kommer i de legestuer vi går i.

IMG_2633

Legestuer er som oftest en del af et tilbud i forskellige kirker, men det betyder ikke nødvendigvis, at der er en meget “kirkelig tone” over det. I de legestuer vi kommer har der højst været en sang om noahs ark eller lidt reklame for en børnegudstjeneste, så det behøver man ikke lade sig afskrække af.

Der er rigtig mange legestuer rundt omkring i Århus, så hvis du bor i en anden bydel end jeg gør, så er det bare med at kontakte den/de kirker der ligger i nærheden (eller google;) ), så tror jeg helt klart du kan finde en der ligger i nærheden.

Håber du kan bruge ovenstående til noget – du kan også læse del I og del II af denne serie, hvis du vil have flere tips om børneaktiviteter i Århus.

Share this...