IMG_4314

Selv om vi i vores familie nok aldrig bliver vegetarer, så tænker vi stadigvæk over, hvor meget kød vi spiser. Ikke kun for at holde styr på vores kosthold i forhold til sundhed og næring, men også af miljø- og klimamæssige årsage. Det er jo efterhånden kendt viden, at kødproduktionen har en negativ påvirkning på miljøet, og at de aller fleste af os (i denne del af verden i hvert fald) burde skære ned på vores forbrug af kød.

Vi holder naturligvis nogle “kødfrie” dage herhjemme, hvor vi enten får suppe, grød, rugbrødsmadder eller lignende, men jeg prøver også at ændre nogle af de traditionelle “kødretter” vi får herhjemme således, at de ikke indeholder så meget kød – det er jo også en måde at afhjælpe problemet. Og personlig synes jeg det er en rigtig fin måde at gøre det på…vi kan stadigvæk få de retter som vi er meget glade for, men med en lidt bedre samvittighed.

Én af de klassiske kødretter, som jeg har ændret lidt på er ‘Pasta alla Bolognese’ – eller pasta med kødsauce, om du vil 😉 Jeg tog i sin tid udgangspunkt i en opskrift fra den meget dygtige Ann-Christine fra bloggen Valdemarsro.dk (som virkelig er ‘one to follow’, hvis man vi have inspiration til opskrifter og lignende). Jeg har dog ændret lidt i opskriften, og naturligvis erstattet en del af køddet med grøntsager, hvilket jo giver dobbelt bonus, da man både får skåret ned på kødet, samtidig som familien spiser flere grøntsager…og på den måde får man altså 400 gram hakket oksekød til at strække til 3 omgange aftensmad for hele familien (2 voksne og to børn).

IMG_4291

Det betyder også, at dette er én af de retter, vi laver 100% økologisk. Jeg går nemlig en lille smule op i det dér med økologi også, men det er bare ENORMT dyrt at købe økologisk kød!!! Selvfølgelig køber vi noget økologisk kød (især pålæg og kylling – af en eller anden grund virker det ikke så dyrt som når man køber en oksesteg til mange-hundrede-kroner, selv om prisen på øko vs. normal pålæg og oksesteg nok procentmæssigt er lige høje), men jeg er desværre lidt for nærig til at prioritere økologisk kød til alle måltiden… Men i og med, at der skal så lidt kød til denne ret, så bliver det ikke så dyrt alligevel.

Så, altså; sundt, miljøvenlig og økologisk/økonomisk…win, win, win!

Det man skal bruge for at lave en STOR portion kødsauce (uden så meget kød, hehe) er:

  • 400 gram hakket oksekød
  • 1 stort løg
  • 3-4 store fed hvidløg
  • 2-3 pakker/dåser med hakket eller pureret tomatsauce (alt efter hvor meget der er i dem)
  • 6 store gulerødder
  • 2 squash
  • 1 bundt bladselleri
  • en god håndfuld frisk basilikum
  • oregano, salt og peber
  • lidt vand

IMG_4296

Og fremgangsmåden er meget ligetil:

  1. Hak løg og knus hvidløgen, og kom det i en stor gryde sammen med lidt olje
  2. Når løgen begynder at blive ‘blank’ kommer du køddet i gryden, som du steger indtil det er brunt
  3. Tilsæt tomatsaucen og skru lidt ned for varmen
  4. Sideløbende med ovenstående kan du gå i gang med at skrælle gulerødder, og raspe alle grøntsagerne med et rivejern
  5. Kom grøntsagerne i gryden, og tilsæt lidt vand – start med 3-4 deciliter
  6. Hak basilikummen og tilsæt den og lidt oregano (jeg bruger bare den tørrede slags)
  7. Skru ned for varmen, så saucen står og småkoger – sådan må den gerne stå i lang tid (men kan også spises efter blot 15 minutter)
  8. Du kan løbende vurdere, om der skal mere vand i, alt efter hvor tyk du ønsker, at saucen skal være. Inden servering smager du til med salt og peber
  9. Serveres med pasta, og gerne friskrevet parmesanost

IMG_4301

Dette burde give dig ca 3-4 liter med kødsauce, hvilket for vores familie på 2 voksne og 2 børn er mere end nok til 3 omganger aftensmad. En bonus ved denne kødsauce er også, at man kan bruge den i lasagne – bare tilsæt mornaysauce og lasagneplader, så er du good to go!

Håber det smager! 🙂

IMG_4312

Share this...