Islagkage med Daim

Denne kage er virkelig en klassiker, så hvis man googler den finder man nok 100-vis af forskellige opskrifter til, hvordan man laver sådan én… Og det værste (eller bedste?) er, at de aller fleste opskrifter ligner hinanden enormt meget. Der er som oftest de sammen ingredienser og den samme fremgangsmåde – måske med en liiiille variation fra kage til kage (bager til bager).

Derfor kan man måske også sige, at det er overflødigt, at jeg nu også joiner gruppen af mennesker, der poster en opskrift på sådan en islagkage…men, altså…nu har jeg jo ikke smagt de andre varianter, for jeg bruger jo altid kun min egen (eller, det er godtnok min mors) opskrift når jeg laver denne kage, så jeg VED jo reelt ikke, om denne kunne være en lille tand bedre, nemmere eller sundere (okay, det sidste tvivler jeg så meget på, haha) end de andre opskrifter. Så derfor får I den.

Denne kage er faktisk Mandens favorit, så herhjemme bliver den lavet hvert år i starten af september, for der fylder han nemlig år. Og det passer egentlig også udmærket med, at der som oftest stadigvæk er lidt sommerlige temperaturer i luften. Den er som nævnt dejlig nem at lave, og man skal kun bruge få ingredienser – noget preggo her satte ekstra stor pris på i år!

Det du skal bruge:

  • 2 pk. dobbel Daim
  • 3 danske æg – gerne økologiske
  • 150 gram + 1 dl sukker
  • 150 mandler
  • 3 dl piskefløde

Fremgangsmåde:

  1. Tænd ovnen på 170 grader over/under-varme
  2. Hak mandlerne meget fint (helst i en foodprocessor eller lign)
  3. Skil æggeblommerne fra æggehviderne og kom dem i to separate skåle
  4. Pisk æggehviderne stive og tilsæt 150 gram sukker lidt efter lidt, så du ender med en dejlig blød marengs.
  5. Vend mandlerne forsigtigt ind i marengsen med en dejskraber, og kom det hele i en smurt form (kom også smør på bagepapiret i bunden, så er det nemmere at hive af når kagen skal på fad). Bag kagen på nederste eller næstnederste rille, alt efter hvor mange riller der er (i min ovn er den nederste rille HELT i bunden, så jeg stiller den på den næstnederste) og bag den i 45 min.
  6. Lad bunden køle helt af inden du går i gang med isblandingen…det tager ca en halv til en hel time.
  7. Pisk de tre æggeblommer og 1 dl sukker til en luftig masse, og pisk derefter fløden til flødeskum i en separat skål.
  8. Hak daimen i relativt små bidder, og kom æggeblandingen, flødeskummet og daim-chokoladen i én skål, og vend forsigtig med en dejskraber indtil du har en ensformet masse.
  9. Kom isblandingen over den afkølede bund, og stil kagen i fryseren i minimum 3-4 timer.
  10. Tag kagen ud af fryseren et lille stykke tid før du ønsker at servere den. Pynt gerne med friske bær, chokolade, frugt, eller hvad du nu har for hånden. Bare husk, at hvis du vil stille kage-rester i fryseren igen kan det være noget af pynten ikke egner sig til det (så jeg vælger fx at komme store stykker jordbær på – det kan man altid tage af igen, hvis hele kagen ikke bliver spist 🙂 ).

Håber det smager 🙂

P.S. Nu er der måske nogle, der forundrer sig over, at jeg ikke har skrevet “pasteauriserede æggeblommer”, nu hvor de hverken skal steges eller bages, men det er altså lang tid siden fødevarestyrelsen meldte ud, at man ikke behøvede at være bange for salmonella i helt almindelige æg så længe man bruger danske æg. Så frygt ikke, kære venner – jeg prøver ikke at forgifte jer 😉 Hvis I vil, kan I se en artikel omkring det hér.

Skriv et svar