Det er ikke få gange jeg har fået en kommentar fra venner og familie om, at jeg måske skulle overveje at blive “politisk aktiv” – altså på den måde hvor man bliver en del af et parti og stiller op til en eller anden form for valg.

Jeg kan godt se hvorfor mange af mine nærmeste tænker dette, for jeg er nok over gennemsnittet interesseret i (familie)politik, og jeg kan rigtig godt lide at debattere forskellige emner (og jeg er ret god til at debattere på en saglig måde, om jeg skal sige det selv). Det kunne faktisk også tænkes, at jeg en gang i fremtiden ville involvere mig i politik, hvis det ikke var for den lille detalje, at jeg er norsk – og dermed ikke engang har stemmeret her i DK…så giver det lidt sig selv, at det ee begrænset hvor aktiv jeg kan blive indenfor politik her i landet.

Meeen, så må man jo bidrage på den måde man kan, hvilket i mit tilfælde er ved at bruge mine kommunikative evner og muligheder til at få frem mine meninger.

Derfor er der tit et familiepolitisk emne i mine klummer både i lokalavisen og vores børn (som nu dog er blevet en del af “alt.dk” – som i “alt for damerne”). Og sidste uge var intet undtag – det er trods alt snart kommunevalg 😉

Klummen i lokalavisen handlede om hvorvidt det tilskud forældre får når deres barn starter i dagpleje/institution/fritvagsordningen burde “følge barnet” således at forældrene selv kunne modtage dette beløb hvis de valgte selv ay passe barnet.

Denne klumme er egentlig en revideret udgave af dette blogindlæg som jeg skrev for snart to år siden, da jeg var hjemmegende, og noget mere involveret i debatten om tilskud til pasning af eget barn.

Selv om jeg nok aldrig vil få muligheden til at benytte mig af sådan en ordning, hvis den blev vedtaget, så vil jeg stadigvæk lige slå et slag for ordningen, da jeg jo -som I måske har opdaget – er en stor fortaler for at gøre det nemmere for dem der ønsker andre alternativer end at sende børnene i institution efter end barsel.

Jeg kan desværre ikke linke til klummen i avisen, da det var sidste uges avis som nu er blevet erstattet af denne uges avis, men du kan læse klummen i sin helhed hér:

En gang imellem bliver der pustet liv i debatten vedrørende “om pengene burde følge barnet”– altså, hvor en del af det tilskud, der pt. følger barnet i institution, dagpleje, eller hvis man ansætter en “barnepige” i hjemmet, går til barnets forældre, hvis de selv vælger at passe barnet. Tilskuddet må max. modtages i ét år, og må højst udgøre 85% af den billigste nettoudgift kommunen ville have haft, hvis barnet fx startet i institution…

Som tidligere hjemmegående er jeg naturligvis meget interesseret i denne debat.
Rådmanden for Børne- og Ungeudvalget i Aarhus Kommune har tidligere sagt nej med følgende hovedargument; “der var integrationshensyn man skal tage i forhold til familier, som ikke taler dansk, der vil benytte sig at tilbuddet, der vil medføre at vi får børn, der ikke kan tale dansk når de starter i en Aarhusians Folkeskole.”

Jeg læste også på et tidspunkt, at når man i 2002 sagde nej til at indføre tilskuddet i Aarhus var et af argumenterne, at det ville være en ulempe for børn med flygtninge- og indvandrer-baggrund, hvis tilskuddet blev indført. Ikke måske. Ikke i nogle få tilfælde. Altid. Det vil altid være en ulempe?

Og det er så her, at filmen knækker lidt for mig. Aarhus Kommune vil ikke lade forældrene – hverken etnisk danske eller dem med anden baggrund – selv vælge om de vil bruge (det allerede eksisterende) tilskud på institution eller selv at passe deres børn, fordi de er bange for, at det ENE ekstra år hjemme med mor eller far vil sætte barnet så meget bagud sprogligt, at det ikke kan nå at indhente de andre børn, inden det skal i skole??

Frygten for, at nogen vil komme til at bruge tilskuddet uhensigtsmæssigt er dermed grundlaget for, at ingen i Aarhus Kommune må få det.

Og i tillæg mener de altså, at det er BEDRE for barnet, at komme væk fra mor og far i en alder af 10-11 måneder, og ind i en institution – blot fordi mor og far har en indvandrer- eller flygtningebaggrund? De seneste psykologiske rapporter om vigtigheden af tilknytning til primærpersoner de første år af barnets liv gælder åbenbart ikke dem, der ikke kan tale dansk. De primære behov ved børn er åbenbart forskellige, alt efter hvilken hudfarve de har. Så er det meget bedre for barnet at komme af sted, så de kan lære at tale dansk – lige så godt som alle de andre (etnisk danske) børn på 11 måneder kan.

Come on, Aarhus Kommune – det kan I (vi) gøre bedre!

P.S. I både Norge og Finland gives der tilskud til ”pasning af eget barn” indtil barnet er hhv. 2 og 3 år.

P.P.S. Vil lige nævne, at der selvfølgelig skal tages hensyn til de børn hvis MILJØ tilsiger, at de ikke vil have gavn af at blive passet et ekstra år i hjemmet – men det har loven allerede taget højde for, og giver derfor kommunerne mulighed til at afslå ansøgning om tilskud, hvis dette er tilfældet. Så det burde ikke være en bekymring.

Share this...