Grove boller
Koldhævede boller

I næste uge starter jeg i min nye mødregruppe, og den første gang skal vi samles hjemme ved mig. Det er selvfølgelig rigtig hyggeligt, men der er altid lidt stress forbundet med sådanne ting – det er trods alt helt fremmede mennesker der skal komme hjem til én, og så vil man jo gerne have, at både en selv og huset ser nogenlunde ok ud, og den mad man serverer skulle jo gerne være god – dog uden at være alt for overdådig…

Og som vi alle jo godt ved, så er tid og overskud ikke nødvendigvis det man har mest af, når man lige har fået en baby. Derfor vil jeg nu gerne præsentere for jer, den mest geniale opskrift EVER! Det var oprindelig nogle boller jeg engang fik serveret ved en af mine tidligere ”fellow-mødreruppe-mødre”, jeg har dog over et par år ændret en lille smule i opskriften, og nu vil jeg sige, at de er helt som jeg gerne vil have dem!

Man får de lækreste koldhævede grove boller (eller rundstykker, om du hellere vil kalde dem for dét) ud af kun få minutters indsats. Der kræves ingen ”specielle” ingredienser, og der er minimalt med opvask. Det eneste man skal huske er, at dejen skal sættes aftenen forinden… Altså, perfekte ”barselsboller”!

Opskrift grove
Grove boller

Det du skal bruge er:

 • 20 gram gær (du behøver ikke finde frem vægten – du tager bare lidt under halvdelen af en pakke frisk gær)
 • 3,5 dl fingervarmt vand
 • 2 spsk. smagsneutral olie (fx raps- eller solsikkeolie)
 • 1 tsk sukker eller honning
 • En knivspids salt
 • 4 dl hvedemel
 • 2 dl grovmel (grahamsmel, rugmel, fuldkorns-ølands-hvedemel, eller hvad du nu har i skabet)
 • 2 dl havregryn

Fremgangsmåde:

Om aftenen:

 1. Rør gæren ud i vandet, og tilsæt olie, sukker/honning og salt. Rør godt.
 2. Kom alle de øvrige ingredienser i skålen og bland det hele til en ensartet masse – den skal være lidt fastere end ”grød-konsistens” når du er færdig med den.
 3. Kom låg eller plastfolie over skålen og stil den i køleskabet over natten.

Morgenen efter:

 1. Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme
 2. Brug to (store) spiseskeer til at forme bollerne – den ene tager du dej op fra skålen med, og den anden bruger du til at skubbe dejen ned på bagepapiret…du skal altså ikke have fingrene i dejen 🙂
 3. Når al dejen er formet til boller stiller du dem ind i den forvarmede ovn, og lader dem stå i ca 25 minutter. Du kan også vælge at lade dem få nogle få minutter med varmluft til sidst, hvis du vil have at skorpen bliver ekstra sprød. (Tiden kan variere lidt fra ovn til ovn, så hvis du vil være sikker kan du altid teste om de er færdige ved at vende den ene bolle og banke let i bunden. Hvis det lyder ”hult” er bollerne færdige.)
Grove boller
Opskrift koldhævede

Så er det bare at lade dem køle ned og servere.

Ret nemt ikke? Og de kan altså sagtens bruges selv om man ikke er på barsel 🙂

Barsel mad
Mødregruppe mad

Hvis du vil have et lidt sødere – men samtidig meget nemt – alternativ kan jeg anbefale havrepandekager eller måske nogle havremuffins med vaniljesmag?

Share this...