Kræft er noget rigtig mange – alt for mange – af os har haft tæt på. Jeg har selv oplevet at miste en bedstemor til kræft, min mor gik igennem et langt og grimt kræftforløb da jeg var barn, og senest her i efteråret blev en i den nærmeste familie igen ramt af kræft. Det er simpelthen en af de grimmeste sygdomme, for ikke bare er den alvorlig, men der er ingen måde at “regne ud” hvem der kan blive ramt… Og dét synes jeg er noget af det værste. Med de andre alvorlige sygdomme kan man jo nemlig tit regne ud om man er i “faresonen” eller ej. Men ikke med kræft.

Jeg læste på et tidspunkt en artikel der påstod, at inden min generation (generation X) har forladt denne jord, så vil op til halvdelen af os have haft kræft i en eller anden afskygning (artiklen kan du finde hér). DET er en skræmmende tanke! Og selv om det er svært at sige hvem der er i “faresonen” når det kommer til kræft, har jeg dog tit stillet mig selv spørgsmålet “er der ikke noget man kan gøre?” For så vil jeg gerne komme i gang ASAP, hvis det betyder at jeg (og mine nærmeste) kan komme længere væk fra “faresonen”.

En del af stigningen i kræftramte kan nok helt sikkert tilskrives vores livsstilsændringer. Strålinger, e-stoffer, forureninger og alt det andet vores moderne livsstil har bragt med sig har uden tvivl en rolle i denne udvikling. Faktiskt viste en undersøgelse lavet i 2011 af Danmarks Statistik, at Danmark er det land i Norden BÅDE når det kom til antallet af mennesker der fik kræft, og også af antallet af mennesker der døde af kræft. Og artiklen er slet ikke i tvivl; det er vores livsstil den er gal med (denne artikkel kan du finde hér):

Vi har en anden livsstil. Vi ryger og drikker mere, har flere seksualpartnere – hvilket jo har en indflydelse på smitte med HPV-virus, som kan give livmoderhalskræft – og en højere skilsmissefrekvens. Tingene hænger sammen, så tallene kan meget vel afspejle den måde, vi vælger at leve på

Jeg mistænker, at dette er grunden til, at Kræftens Bekæmpelse nu er gået i gang med det de kalder for 10-kampen. Det er (så vidt jeg ved) en oplysningskampagne, der har som mål at gøre os almindelige danskere (eller, nordmænd i mit tilfælde, haha) klar over hvilke små tiltag vi kan gøre i vores hverdag for at mindske risikoen for at få kræft. Altså, for at komme længere væk fra “faresonen”.

Billedet er fra Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Jeg må indrømme, at jeg kender ikke så meget til kampagnen endnu. Jeg så blot en reklame for den for nogle uger siden, og tilmeldte mig på nettet. Og i dag fik jeg en mail om, at vi er gået i gang, og at første uges udfordring ventede… Jeg var lidt spændt på at se, hvor “svære” udfordringerne ville være, men uge 1 er ret nem; man skal huske at spise minimum 75 gram fuldkorn om dagen. Det kan jeg godt klare – jeg får det meste af det dækket allerede fra morgenstunden, da jeg spiser havregrød sammen med drengene 🙂 Og tænk, jeg vidste ikke, at det sænker min risiko for at få kræft… FEDT at vide!

Hvis du også kunne tænke dig at være med (jeg tror også man kan vinde nogle præmier?) – og få lidt god viden om hvordan du kan komme længere væk fra “faresonen”, så kan jeg kun anbefale at tilmelde dig 10-kampen… Så kan vi tage den sammen? Hvem er med?

Share this...