I de to år jeg har skrevet på denne blog er det ét spørgsmål jeg er blevet stillet rigtig mange gange; “hvordan får I det til at løbe rundt økonomisk?”.

I bloggens spede start skrev jeg et indlæg omkring de ting vi gjorde på det tidspunkt, hvor jeg i første omgang blev hjemmegående – det kan du læse hér. For nogle uger siden skrev jeg dog, at jeg forhåbentligvis/mest sansynligt bliver hjemmegående igen for en periode når nu barslen med Bettemanden stopper, så derfor tænkte jeg det var på tide med en lille update i forhold til dette med økonomi, når man vælger at leve af én indtægt.

Der er for det første sket rigtig meget siden jeg blev hjemmegående i første omgang; da Bassen startede i børnehave startede jeg på et cand.it-studie og fik et studiejob. Vi solgte vores hus og købte et nyt. Jeg blev gravid og fik Bettemanden, og gik på barsel. Jeg sagde derefter mit studiejob op, og har nu søgt om orlov fra mit studie. Manden har været ved samme arbejdsplads hele denne tid, dog er både hans ansvarsområde – og dermed også hans arbejdsmængde steget.

Nogle gange når folk spørger mig om den økonomiske situation som hjemmegående, så bliver jeg lidt “flov” (ved ikke hvordan jeg bedre kan beskrive det), fordi jeg tror ikke vi helt er representative for gruppen… Vi har været og er nemlig meget priveligerede. Vi har været rigtig heldig i forhold til timing af nogle ting, og vi har derfor ikke skulle give afkald på alt for mange ting, for at det skulle løbe rundt.

Misforstå mig ikke, vi har helt klart skulle prioritere hvad vi brugte vores penge på, og der har ikke været mange “lommepenge/shoppepenge” til Manden og jeg, men det har vi haft det helt fint med! Omvendt har vi ikke skulle undvære bil, o.l., og vi har haft råd til at blive boende i et godt område ret tæt på byen (dette var dog en helt klar investering fra vores side, da vi vidste at vi i meget høj grad ville være afhængig af Mandens løn i en del år – så vi skulle have et hus vi hurtigt kunne komme af med hvis der skulle ske noget…også selv om vi nok ville have haft et noget højere rådighedsbeløb, hvis vi flyttede lidt længere væk fra byen. I kan læse mere om de her husovervejelser hér, hvis I ønsker det).

Jeg var også helt ærlig i det første økonomi-indlæg (som jeg har linket til længere oppe) omkring det, at jeg ikke vidste om vi ville have taget den samme beslutning hvis det, at jeg blev hjemmegående betød, at vi skulle opgive alt for meget (flytte for langt væk fra venner og familie, give op alt for mange “comfort-ting”, osv.). Det lyder måske lidt overfladisk at sige, men det er nu sandheden engang…så tror jeg – som jeg også skrev – at vi hellere ville finde ud af hvor LIDT jeg skulle arbejde for at det hele skulle løbe rundt, og tage den derfra.

Nåh, det blev lidt et sidespor, men det jeg mente med, at vi havde været heldige er, at timingen har været på vores side hele vejen igennem. Ikke så længe efter jeg havde sagt mit job op, fik Manden mulighed for at blive forfremmet – dermed kunne vi klare os videre, også efter vores lille opsparing var brugt. Vi kom ind på boligmarkedet på et godt tidspunkt, og solgte dermed vores gamle hus med en ok profit. Omkring det samme tidspunkt skete der nogle ting der medførte, at vi arvede nogle penge. Alle de her ting har været med til at gøre, at tingene hænger sammen for os pt.

Det har dog også medført nogle andre ting – for eksempel dét, at Manden arbejder en del mere en gennemsnittet. Han rejser ret tit, og har også en del aftener ind imellem, hvor han bliver nødt til at tage afsted efter puttetid. Jeg har fået en (meget lille) bi-indtægt i form af nogle freelanceopgaver og bloggen. Vi har også-  som sagt – valgt at prioritere nogle ting fra, sådan som ferier, “dyrt” tøj/ting, gaver til hinanden osv. Børnenes tøj er primært købt i H&M eller et supermarket, og mit tøj består nok 50% af genbrug/tøj jeg har fået eller arvet, og resten er enten fra de meget billige kæder som H&M, Gina Tricot, osv., eller købt når der har været udsalg. For at det ikke skal være løgn, så har jeg stadigvæk tøj som jeg havde med i kufferten den gang jeg flyttede til Danmark for over 10 år (!!!) siden – tak til hyperimesis gravidarum for, at jeg stadigvæk kan passe det, haha.

Jeg vil dog gerne komme med et eksempel, som bl.a. affødte nogle spørgsmål omkring vores økonomi;

For et par uger siden postede jeg nogle stories på min instagram-profil, hvor jeg viste frem en stor kasse fra Boozt.dk, hvor jeg havde købt nogle sko. To salgs sandaler og et par støvler, for at være helt nøjagtig (eller, jeg havde købt en hel del mere for at prøve på, men alt andet blev sendt retur). Og ja, det kan virke som om, at jeg bare kan “shoppe løs”, når jeg lægger sådanne nogle stories op, men der er altså mere til historien end blot det, at jeg fik stillet min (nærmest ikke-eksisterende) shoppetrang…

For det første, så MANGLEDE jeg virkelig både nogle gode men også pæne sandaler. Jeg havde nogle fra føtex som jeg har brugt de sidste par år, men de gik i stykker sidste sommer. Og så har jeg et par “praktiske, men knapt så pæne” sandaler (you know what I mean, right?), men dem er primært til når vi skal gå lange ture eller lign. I tillæg manglede jeg også nogle lidt pæne sko/støvler, som jeg kan bruge om sommeren. Jeg har ét par sorte sko og ét par sorte støvler som er så behagelige at have på, at jeg kan gå i dem en hel dag, men manglede nogle lysere sko/støvler, som kunne bruges til lyse kjoler osv – og i år skulle/skal vi til intet mindre end to konfirmationer og et bryllup, så gode sko var et must.

Jeg fandt derfor de her sko fra Billi Bi på tilbud ved Boozt. De var sat ned til 979,- + man kunne få 10% ekstra den weekend jeg bestilte, så de endte med at koste 881,- (fuld pris var 1399,-). Jeg synes de var FANTASTISK flotte, men var stadigvæk lidt usikker på, om jeg ville/kunne give så meget for et par støvler. Et par dage senere kunne jeg dog se, at støvlerne var yderliger reduceret, så de nu kostet 909,- (hvilket de i øvrigt stadigvæk gør, blot til info 😉 ). Jeg var også så heldig at finde en rabatkode til Boozt, hvor man fik 20% rabat, hvis man købte for over 700,-. Hvis man så trak 20% fra den nye pris, ville støvlerne ende op med at koste 727,-…altså næsten halv pris.

Dét var det der skulle til for, at jeg besluttede mig for at købe dem. Nogle gange er det værd at give lidt mere for noget, der er af god kvalitet – især når det kommer til fx. sko som man skal gå i hele dagen… Jeg satser da også på, at jeg kan bruge dem i mange år fremover! De to sorte sko/støvler som jeg nævnte har jeg haft i hhv. 5 og 8 år, så jeg har en god track record 😉

Sandalerne var også meget nedsatte, og jeg kunne simpelthen ikke beslutte mig for, hvilke jeg skulle vælge. Derfor valgte jeg at “forkæle” mig selv og købe dem begge to (til sammen kostede de ca 500,-), og så sige, at jeg brugte lidt af mine “fødselsdagspenge” (jeg får altid penge af min mor i fødselsdagsgave) lidt på forhånd…jeg har fødselsdag i juli, haha!

Anyways – det var blot et eksempel på hvordan jeg prøver at holde udgifterne nede, og alt ovenstående er måske med på at give et indblik i, hvordan vi får det hele til at hænge sammen. Der er dog rigtig mange andre måder at stykke det hele sammen, hvis man vælger at leve kun med én indtægt. Derfor har jeg i et stykke tid tænkt på, hvordan jeg bedre kunne vise er nuanceret og varieret billede af hvordan man kan få det hele til at løbe rundt med kun en indtægt. Jeg er kommet frem til, at den bedste måde at vise det på, er ved at lade mennesker, der har prøvet det – altså stået i situationen, hvor den ene indtægt er (helt eller delvist) sparet væk, og man har været nødt til at tænke kreativt for at få pengene til at slå til.

Men, for at dette skal blive en success har jeg brug for hjælp fra jer! For at kunne give mange forskellige billeder af, hvordan en familie kan klare sig for én indtægt har jeg brug for familier, der er villige til at dele JERES måde at stykke tingene sammen på.

Jeg vil naturligvis ikke kræve, at man udleverer hele sin privatøkonomi (som jeg er ved at lære er en “meget privat ting” i DK – i modsætning til i Norge…der ligger alles indtægt- og formue på nettet, så der kan man blot google hinanden, haha). Men det kunne være fedt, hvis nogen af jer var friske på at skrive lidt om nogle af de tanker bag jeres valg, nogle af jeres til- og fravalg/prioriteringer, og (måske vigtigst af alt) komme med nogle fifs som andre kan bruge. Jeg tænker, at jeg også selv vil komme med nogle inputs hen ad vejen – vi kan vel alle nyde godt af at der bliver delt tips til hvordan man kan spare hist og her, ik?

Det behøver ikke at være en nyopfindelse af den dybe tallerken, det kan være så nemt som det råd jeg jo i essensen gav videre lige ovenover:

Hold øje med prisen varer du har købt online – også EFTER du har købt dem. Hvis prisen falder indenfor retur-perioden kan du få varen endnu billigere, end du i første omgang købte den for.

Hvis du – eller nogen du kender – kunne være villig til at være med til at inspirere andre mennesker til hvordan man kan klare sig for mindre, så ville jeg være UTROLIG TAKNEMMELIG, hvis du ville være med! Jeg vil give nogle få spørgsmål/stikord som du kan tage udgangspunkt i, men det er helt op til dig/jer, hvor meget og hvor lidt du vil dele… Det kan endda gøres anonymt, hvis du vil foretrække det. Du skal blot sende en mail til mig på happyhousewife.dk@hotmail.com, så tager vi den derfra 🙂

Uh, jeg kan mærke, at jeg er helt spændt på det – og jeg håber sådan, at der er nogen derude, der vil være med. Kryds fingre sammen med mig!

Kh Therese

Opdatering: Nu er det første indlæg i serien på bloggen! Det kan du finde ved at klikke hér 🙂

Share this...