Selv om vi herhjemme er ret altædende (pånær skaldyr – det har jeg simpelthen aldrig lært. Og rå tomater, af en eller anden grund…), så er det jo ikke usædvanligt, at man har nogle stykker i ens omgangskreds der ikke spiser nogle ting – enten fordi de ikke kan tåle det, eller fordi de måske er vegetarer, veganere eller lignende. I sådanne tilfælde er det skønt – også for altædere som mig – at have nogle opskrifter på lager, over ting man kan servere til sådanne gæster.

Den opskrift I får nu her er nærmest crème de la crème når det kommer til sådanne opskrifter, for den kan laves både gluten- og laktosefri, og sågar i en vegansk udgave. Vaflerne smager enormt godt – også for os “altædende” (jeg synes tit, at ting uden alle de forskellige gængse indgredienser kan blive lidt smagsløse – måske fordi mine smagsløg ikke er vandt til de alternative ingredienser?). Og det bedste af det hele er, at de er lavet på nogenlunde almindelige ingredienser…du skal altså ikke forbi tre forskellige helsekostforretninger og én udenlands netbutik for at kunne lave dem! Det er bare et hurtigt smut i brugsen, og du er good to go – med mindre du allerede har ingredienserne hjemme, that is 😉

Du skal dog have et vaffeljern. Det kan man ligesom ikke komme helt udenom når man skal lave vafler… Men i mine øjne er det er rigtig god investering (hvis du ikke allerede har et), da vafler er noget af det lækreste og nemmeste man kan lave! Og så koster de hellere ikke så meget – jeg tror jeg gav 99,- for det jeg har.

Inspirationen til opskriften fandt jeg på nettet, men da alle de opskrifter jeg kunne finde i min googlesøgning enten indeholdt meget sukker og/eller for mange “specielle” ingredienser, så prøvede jeg mig frem med det jeg havde i skufferne. Og jeg må indrømme – de smager SÅ GODT. Og fordi de nærmest ikke indeholder sukker giver jeg gladeligt Bettemanden dette som eftermiddagsmad! De to store er også rigtig glade for dem – de får blot lidt marmelade ovenpå, og så kender de nærmest ikke forskellen på de her og de “usunde” vafler 🙂

Dette skal du bruge (6-8 vafler):

  • 5 dl vand
  • 2 dl majsmel
  • 2 dl havregryn (der er MEGET LIDT gluten i havre, og hvis det skal være helt glutenfrit, så kan man købe glutenfri havregryn)
  • 2 spsk. chiafrø (kan evt. erstattes eller suppleres af 2 æg)
  • 3 spsk. olje med neutral smag (evt 50 g. smeltet smør)
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. bagepulver

Fremgangsmåde:

  1. Bland alle ingredienserne sammen i en skål – du behøver ikke at bruge en håndmixer (af en eller anden grund føles det for mig som om at besværlighedsgraden stiger 70% hvis den skal findes frem…), jeg bruger bare et almindelig piskeris.
  2. Lad dejen stå og trække i ca 30 min (mindre kan også gøre det, men den bliver bedst, hvis chiafrøene får lov til at suge mest mulig væske til sig – især, hvis der ikke er æg i!). Dejen kan også fint stå natten over i køleskabet, så skal man bare tilsætte lidt mere vand, hvis man synes den er for tyk.
  3. Steg vaflerne i vaffeljernet på medium/høj varme.

Så er det klar til servering. De smager som sagt rigtig godt som de er (tror det er vaniljesukkeret, der gør det), men en klat marmelade, lidt flormelis eller sirup til er også rigtig godt! Eller hvad med friske bær og flødeskum/is? Så bliver det jo en hel dessert! 😉 Velbekomme, og håber det smager…

Share this...