I torsdags oprandt dagen, hvor Bettemanden skulle have sit “afsluttende besøg” af sundhedsplejersken… Som I måske kan huske, så overvejede jeg kraftigt at aflyse dette besøg, da jeg – for det første – ikke havde nogen bekymringer om hans udvikling eller lignende, han er SÅ godt med på alle punkter, så der var ingen tvivl fra min side.

En anden grund til, at jeg var skeptisk til besøget var, at jeg regnede med, at jeg ville få en lille “skændeprædiken” af hende, da hun tidligere er kommet med kommentarer som“nu skal du huske, at når de er 7+ måneder skal de ikke længere ammes om natten” og “man burde ikke give dem pulvergrød – det er alt for sødt, og så vænner de sig til, at alt skal smage sødt”.  

Og jo, det er helt sikkert sagt ud ifra de bedste intentioner, men det har alligevel fået mig til at føle mig lidt forkert (i og med at jeg stadigvæk ammer en del om natten, og at Bettemanden får pulvergrød næsten én gang som dagen som “supplement”. Han får nemlig mos/maset aftensmad eller lign til enten frokost eller aftensmad, og til det andet af de to måltider kører vi tit “fingermad” i form af rugbrød eller hvad end vi får til aftensmad. Der ryger dog ikke så meget ned til “fingermad-måltidet”, så da plejer jeg tit at supplere op med pulvergrød for at være sikker på, at han er mæt). Denne gang var der dog en anden sundhedsplejerske der skulle komme, så jeg var lidt spændt på at høre hvad hendes holdning var til det hele…

Den tredje – og største – grund til, at jeg overvejede at aflyse var, at jeg ikke brød mig om, at dette besøg primært ville handle om at “teste” Bettemanden. Eller det vil sige, det TROEDE jeg det ville gøre.

Som jeg skrev i sidste uge, så fik vi nemlig allerede ved det første SP-besøg udleveret et stykke papir, hvor der stod at ved dette sidste besøg ville de “lave en helhedsvurdering” baseret på “en række små undersøgelser”. Da dette er mit tredje barn har jeg jo prøvet det før, og forventede derfor dét man kalder for BOEL-testen. I denne test undersøger de hvor gode børnene er til at følge ting med øjnene, gribe ud efter ting, vende sig efter lyde, osv… Denne test er de dog gået væk fra – det kan man jo hurtigt vurdere ved at kigge på baby, hvilket sundhedsplejersker jo lige præcis er trænet i at gøre! 🙂 Og hvis/når der ikke er noget, behøver det jo ikke at evalueres og skematiseres. T H A N K  G O D!

Denne test var dog erstattet af en anden; “Status-Udviklings-Samtale” (og kan vi lige tage et minut for at tænke over, hvor ufatteligt tæt på det er dét, der kaldes en MUS-samtale??!😳). Denne test vurderer nogle andre ting ved børnene, som hvordan de agerer i forhold til andre mennesker, hvordan deres sprog (både verbalt i form af pludren, samt “fysiske sprog”) er, osv. Dette bliver så sat i et skema, og skal overleveres til institution hvis/når barnet skal starte i dét.

Igen igen må jeg indrømme, at jeg ikke helt ser formålet med testen. Det sundhedsplejersken får ud af denne undersøgelse (som så skematiseres og hænger ved barnet i lang tid fremover) kan den kommende pædagog/dagplejer lige så hurtigt finde ud af selv ved at være sammen med barnet. I mine øjne ville det give mere mening, da det jo er dem, der skal  være sammen med barnet fremover. Men altså, jeg må dog indrømme, at denne type “test” trods alt giver mere mening at dokumentere, da det er information man vil give videre til andre i forbindelse med en overgang.

Hvorfor siger jeg så i overskriften, at vores besøg var UDEN test?

Kan I huske, at jeg jo nu har fået et års orlov fra mit studie? Derfor skal Bettemanden jo tidligst starte i institution om lidt over et år (jeg regner dog med, at det først bliver i februar 2020, da jeg vil tage mit “bufferhalvår” fra studiet i denne ende 😀 ). Da jeg fortalte dette til sundhedsplejersken blev hun for det første meget glad på vores vegne, så det ud til. Hun kunne se, at vi var glade for det, og synes derfor det var rigtig skønt. Og for det andet, så pakkede hun raskt væk “SUS-skemaet” – vi var nemlig meget enige om, at så ville det ikke give mening at udfylde det nu – når Bettemanden tidligst skal i institution om et år! Det synes jeg var dejligt – at hun selv mente at undersøgelsen var overflødig, når den ikke skulle bruges i forbindelse med en nært forestående overgang.

Da det var ude af verdenen kom vi så til de “øvrige punkter”, og her var jeg jo som nævnt lidt spændt på at høre, hvilken holdning denne SP havde til vores måde at gøre tingene på… Jeg havde på forhånd besluttet mig for IKKE at prøve at “skjule” noget. Bare lægge tingene frem som de er. Både på godt og ondt – for der er både ting vi er glade for, og ting vi er knapt så glade for i vores situation pt. Vi ved dog nogenlunde hvad der skal til for at ændre på de ting vi er knapt så glade for – vi skal bare have energien (og tage tilløb) til det, haha 😄

Så er det her jeg må sige; HOLD FAST, hvor kan der være stor forskel på, hvilke holdninger de forskellige SP’er har til enkelte ting. Dér, hvor min “gamle” SP fx. sagde til mig, at han ikke burde ammes om natten efter de 7+ mdr, så sagde den nye “jamen, hvis det er dét der fungerer for jer lige nu, så er det jo fint!”.  Og der var flere lignende eksempler…

Jeg sagde til og med til den nye SP, at jeg havde overvejet at aflyse besøget, da jeg ikke havde lyst til en omgang “skældud”, og hun blev naturligvis ked af at høre, at det var sådan jeg havde opfattet det hele. Hun sagde, and I quote;

Så længe baby har det godt, vokser og udvikler sig som han skal, så skal I forældre gøre dét, der fungerer bedst for jer. Hvis der dog er nogle ting I ikke synes fungerer, vil jeg meget gerne komme med nogle fifs.

Se dét er det, der kan gøre vores en Sundhedsplejerske-ordning fantastisk! At de lige er med på sidelinjen, og kun byder ind hvis der enten er en eller anden form for mistrivsel ved barnet, eller hvis forældrene ønsker hjælp til noget DE ikke synes fungerer 👍😊

Alt i alt blev det derfor en rigtig god oplevelse! Bettemanden blev målt og vejet, og jeg fik mulighed til at prale af min dejlige lille mand i næsten en time i streg – hvilken mor ville ikke æææææælske det?? 😄  Jeg er derfor meget glad for, at jeg valgte at beholde besøget. Ikke bare fordi at jeg  fik en god afsluttende oplevelse, men nu hvor jeg også har valgt at skrive (kritisk) om min oplevelse og tanker om SP-ordningen, så er det dejligt også at kunne skrive om det, når det fungerer supergodt! Og det gjorde det virkelig denne gang 🙂

Share this...