Som småbarnsmor, veninde, hustru og alt det andet jeg er, er det vigtigt at jeg er god til at prioritere min tid. Jeg kan og vil ikke have forstyrrende elementer i mit liv, som jeg ikke kan kontrollere. Derfor er der ét punkt i mit liv jeg har arbejdet lidt med det sidste stykke tid. Nemlig den mængde jeg bruger online – især den tid jeg bruger på de sociale medier.

Desværre er det således, at jeg i en periode ikke helt kunne styre det. Ikke set på den måde, at jeg sad på instagram 24/7, men mere på den måde, at jeg tjekkede ind og scrollede igennem af ren vane. Altså mere eller mindre ubevidst. Og dét bryder jeg mig ikke om – for så er det ikke mig der har kontrollen.

En anden ting jeg ikke brød mig om var, at de sociale medier/mobilen tog tid og opmærksomhed fra børnene. Jeg er langt ifra ‘den værste’ når det kommer til den slags, for SÅ slemt ved jeg godt, at det hellere ikke er. Men jeg er ret idealistisk når det kommer til dét punkt, og sætter derfor måske barren lidt højere end gennemsnittet. Og derfor blev jeg ret skuffet over mig selv, når jeg gang på gang tog mig selv i at tjekke telefonen lidt for tit når børnene var i nærheden – også selv om de var optaget af noget andet.

‘Vendepunktet’ kom dog for et par uger siden, hvor jeg sad inde på værelset og var i gang med at putte Bettemanden. I perioder kan det tage E V I G H E D E R at putte ham, hvor han egentlig sover, men jeg ikke kan lægge ham fra mig uden, at han vil vågne af det. Derfor tog jeg tit telefonen med ind ved puttetid, for så kunne jeg have noget at underholde mig med mens Bettemanden faldt i dyb søvn ovenpå mig. Der gik dog kortere og kortere tid fra jeg havde læst, sunget og lagt ham til, til jeg fisket telefonen frem, og én aften hvor jeg sad og scrollede igennem et eller andet feed kiggede jeg ned, og kunne se, at Bettemanden lå og kiggede på mig med sine store, fine, blå øjne.

Han havde altså ikke engang nået at lukke øjnene inden jeg fiskede telefonen frem, og nu var dét, der egentlig kan være dagens mest hyggelige og intime stund imellem os brudt af et blåt lyst fra en skærm. Jeg blev ked af det og skammede mig. Og sagde højt til Bettemanden (for real); “Undskyld! Jeg lover, aldrig at tage telefonen med ind, når jeg putter dig”. Og med dét var bolden begyndt at rulle. Jeg var i gang med at generobre kontrollen!

Jeg synes dog hurtigt det var for lidt,  kun at tage kontrollen ved puttetid. Jeg havde fået blod på tanden, og besluttede mig derfor for at give mig selv en ny “regel”; ingen sociale medier mens jeg havde vågne børn i huset.

Det krævede en lille smule tilvænning, da jeg opdagede, at jeg ofte trykkede på instagram-ikonet af ren vane efter at have afsluttet en telefonsamtale eller lign. Og jeg kunne godt have svært ved at lade den ligge, hvis Bettemanden vågnede lige efter jeg havde udgivet et blogindlæg eller postet et billede på instagram…

Meeeen, det er gået overraskende godt! Der har været et par dage, hvor jeg har tilladt mig at “snyde” (fx de dage, hvor Bettemanden sover 20-minutters-lure), men det har jeg det ok med, for det har så været bevidste handlinger – ikke bare ubevidst og meningsløst. Og det er jo det jeg vil væk fra.

Alt dette har dog som sagt givet mersmag, og derfor har jeg nu taget beslutningen om at gå all in her i sommerferien. Simpelthen holde en skærm-detox. Hvad jeg mener med det? Jo, i dag går vi alle på ferie (drengene har allerede haft ferie i en uge, men store dele af den den har de tilbragt sammen med farmor og farfar). Det vil sige, at de næste tre uger (fire for mit og drengenes vedkommende) skal stå i familiens tegn – UDEN forstyrrende elementer. Jeg starter derfor ferien ud med to ugers skærmfri. Ingen sociale medier. Ingen internet. Bare god, gammeldaws, analog hygge.

Telefonen kommer nok til at være et eller andet sted i nærheden, og den vil dog blive brugt til at ringe og skrive sms’er med – ellers kunne det hurtigt gå hen og blive for besværligt. Lidt koordinering mellem fx. Manden og jeg bliver der nødt til at være plads til, haha. Men altså, den tid jeg vil bruge på dét er jo tæt på ingenting.

Jeg logger derfor officielt af min telefon i aften, og vil ikke være tilgængelig de næste to uger (med mindre I har mit private nummer og ringer eller skriver til mig 🙂 ). Jeg glæder mig til at skabe en hel del minder sammen med familie og venner, og håber I også får gjort det samme!

I må have en rigtig dejlig sommer, så skrives vi ved om nogle uger. Solskinskrammere fra mig ☀️

P.S. Jeg gad vide, om dette er en form for “sommerferie-ting” for mig, for jeg kunne lige se i mine arkiver, at jeg udgav dette indlæg for lidt over et år siden omkring nogle rutiner jeg ville ændre, hvor jeg også anbefaler en app jeg har brugt meget det sidste år…

Share this...