Nu er der jo ikke så lang tid før Røveren skal starte i skole. Begyndelsen på en ny epoke. Og som for alle familier, så er det er ret stor omvæltning – ikke bare for barnet, men for hele familien.

 

Jeg mistænker dog, at det for vores familie kan blive en noget større forandring end for den gennemsnitlige familien Danmark. Siden vi blev forældre har jeg nemlig kun været i (fuldtidsarbejde) i nogle få måneder. Jeg har enten været gravid (og sygemeldt), på barsel,  hjemmegående eller studerende mere eller mindre hele drengenes liv. Derfor har vi også haft enormt meget frihed når det kom til det at tilbringe tid sammen.

Da jeg var hjemmegående var jo børnene hjemme ved mig – Bassen på fuld tid og Røveren på “deltid”. Vi har kunnet holde ferie, “hyggehjemmedage” eller “øv-dage” når vi har haft lyst til det. Og vi har kunnet lade børnene sove til de vågnede og bare afleveret dem sent i børnehaven. Af denne grund blev mine drenge tit kaldt “direktørerne” (sagt med et kærligt smil på læben, naturligvis) af en pædagog i deres gamle børnehave. 🙂 Jeg har også haft mulighed for at hente børnene tidligt hele deres liv.

Nu kommer der dog andre boller på suppen. Nu er det ikke længere os selv, der bestemmer hvordan hverdagen skal se ud. Nu har vi et fastsat skema vi skal forholde os til. Og dét er jeg meget spændt på at se, hvordan vi som familie tackler. Jeg er som sådan ikke nervøs, for vi skal nok komme ind i en ny og god rytme. Men jeg er bange for, at det kan blive en lidt hård overgang for Røveren, der som sagt har været vandt til et meget frit skema, mere eller mindre hele sit liv. Ikke bare skal han være i skolen noget tidligere end vi har været vandt til at komme ud af døren, men han kan hellere ikke hentes alt for tidligt (damn you, heldagsskole!). Ydermere kan han hellere ikke få en fridag, eller “øv-dag”, en gang i mellem, hvis han har brug for det… Eller kan han?

Det er nemlig en diskution jeg har haft med forskellige af vores venner det sidste stykke tid. Kan man tillade sig at give sit barn en fridag, hvis det ikke er sygt? Hvis man blot fornemmer, at barnet har brug for en dag til optankning – er det så ok at give dem det? Og hvilke signaler sender det til barnet?

Jeg kan godt have en idé om, at det er ok at få en “øv-dag” en gang i mellem. Vi andre har også dage, hvor vi ikke er på toppen, hvor vi enten kan få lov til at arbejde hjemmefra, tage en ferie-fri-dag, eller noget i den stil… Jeg synes også det er tåbeligt at vente indtil barnet ER blevet sygt med at give dem en fridag, hvis man har en formodning om, at noget er under opsejling, og man i så tilfælde kan “tage det i opløbet”. Og i min optik er det en meget vigtig ting at lære; at passe på sig selv, og at lytte til sin krop.

På den anden side kan jeg godt se, at det er vigtigt, at børnene lærer ansvarlighed. At når man er en del af noget (i dette tilfælde en skoleklasse), så har man en forpligtelse til at møde op og engagere sig. Så nytter det ikke, at de i tide og utide melder sig ud. Det ønsker jeg jo slet ikke, at de skal opfatte som okay, da det jo kan give nogle dårlige vaner for fremtiden… Nogle af vores venner kom også med argumentet, at man skulle også huske på de børn, der ikke havde muligheden for “blot at få en øv-dag”. For dem ville det ikke være fair, hvis vi gav vores børn den mulighed.

Dét argument er dog ikke det, der vejer tungest på min skål. For sådan har det jo været hele deres liv. Tit når jeg har hentet drengene tidligt i børnehaven, eller når vi har sagt ‘god weekend’ på en onsdag, så har der været mange børn, der har spurgt hvorfor de bliver hentet så tidligt, eller hvorfor de går på  weekend allerede om onsdagen. Der har jeg bare været ærlig (men kærlig) og sagt, at nu hvor jeg ikke har noget arbejde kan jeg jo hente dem tidligt. Eller at vi godt kunne bruge en langweekend, og at denne weekend kunne det godt lade sig gøre, så derfor blev det til dét.

En ting jeg dog IKKE har tænkt mig at gøre, er at aflevere børnene sent – dvs efter skoledagen er gået i gang. Skal man i skole, så skal man være der til tiden. Alt andet er respektløst for de andre i klassen og læreren, da man vil forstyrre dem alle ved at komme for sent. (Altså, nu taler jeg om når man med intention kommer sent – det kan nok ske for enhver, at man sover over eller lign, men det skulle gerne høre sjældenheden til!). Jeg har hellere ikke tænkt mig, at en evt. “øv-dag” skulle bruges på at fare rundt til forskellige ting – er man hjemme, så er det i så tilfælde fordi man har brug for at lade batterierne op. Og det gør man ved at være i ro derhjemme!

Men “øv-dage” er jeg altså lidt usikker på… Det kan ho godt være, at det giver sig selv, når han først er i gang. Det kan også være, at det slet ikke bliver efterspurgt eller nødvendigt 🙂 Og hvis det bliver, så må vi jo tage den derfra..

Det kunne dog være interessant at høre, hvad I tænker om det? Synes I man kan tillade sig “øv-dage”? Og jer der har skolebørn – hvad har I gjort indtil nu?

Share this...