Så blev det tid til det første indlæg i serien om økonomi som hjemmegående, hvor familier der lever mere eller mindre af én indtægt fortæller om sine økonomiske valg, og hvilke konsekvenser de har haft.

 

Den første vi skal høre fra er Christina, der er mor til de tre skønne børn på billedet nedenunder.

 

 

1. Vil du fortælle lidt om dig selv og din familie?

Vores familie består af min mand og jeg og vores fire børn på 1, 5, 6 og 15 år. Min mand arbejder med frysetørring af forskellige produkter og arbejder 12-14 timers vagter aften/nat 7 dage i træk og har fri 7 dage i træk. Det giver os en god frihed til at planlægge ud fra hans friuger og han er meget engageret som i farrollen når han har fri. Jeg står for alle opgaver i hjemmet generelt men selvfølgelig deltager han mere i sine friuger og han laver måske mad 2 gange om måneden.

 

2. Kan du fortælle lidt om jeres økonomiske situation?
Vores økonomiske situation er lige nu at jeg får tilskud til at passe barn hjemme. Det ophører om nogle måneder og så bliver min mand eneforsørger ligesom han var det inden jeg søgte tilskuddet som vi altså snart har modtaget i et år nu. Jeg blev hjemmegående i september 2015 efter at være blevet færdig med min professionsbachelor som pædagog i januar 2012. Jeg fødte vores andet barn fire mdr før studiets afslutning og gik på barsel efterfølgende og fik så barn nr. 3 året efter barn nr. 2.
Efter barslen med tredie barn kom jeg på dagpenge og søgte arbejde og var ledig i de to år dagpengeperioden varede og blev sendt i flere praktikker og løntilskudsjob. Da tiden på dagpenge ophørte tog min mand og jeg den fælles beslutning at jeg blev hjemmegående. Psykisk var jeg langt nede og mit selvværd med. Vi savnede ro til familielivet uden skift til nye arbejdspladser og tider, og vi vidste at turen til kontanthjælpssystemet ikke ville gavne nogen noget. Vi valgte at udleve drømmen om barn nr 4, og da vi bor i lejebolig kan vi modtage boligstøtte som så også understøtter økonomien.

 

3. Kan du give nogle konkrete eksempler på, hvordan jeres budget osv. ser ud?
Lige nu modtager jeg ca. 5000 kr  tilskud til at passe barn hjemme. Vi modtager boligstøtte der reguleres ift vores indkomst og modtager fripladstilskud. Min mand har en indtægt på ca. 23000 før skat, men har tit mere pga overarbejde. Han overfører de penge til mig vi har aftalt til regninger og mad og jeg styrer alt det økonomiske med betaling af regninger og indkøb af mad, samt tøj til børnene mv.
Vi har ingen opsparing men sørger altid for vi har et overskud på kontoen til uforudsete udgifter. I det beløb lægger vi også til side til sommerferieoplevelser og gaver til fødelsdage og jul. Vi har kun en indboforsikring og ansvarsforsikring på bilen og har ikke ulykkesforsikringer og vi undværer også tandlægebesøg for at spare de penge. Vores madbudget og husholdningsbudget er på 7000 kr pr måned.

 

4. Hvorfor valgte I at skære den ene indtægt kraftigt ned eller helt fra?
Valget om kun have en indtægt i sin tid udsprang af min håbløse situation som arbejdsløs. Jeg var psykisk nedbrudt af det system man møder som ledig. Samtidigt kæmpede vi med børnenes hverdag at få det til at hænge sammen med arbejstider når jeg var i praktik og løntilskudsjob og med kun en bil og sparsom offentlig transport hvor vi bor var der mange udfordringer. Vi savnede balance og en hverdag uden dårlig samvittighed overfor børnene. 

 

5. Hvad var jeres største frygt/forhindringer INDEN beslutningen blev taget?
Vi var mest bekymret for om økonomien kunne løbe rundt. Men jeg bekymrede mig mest om hvordan min mand vil se på mig som uselvstændig og ude af stand til at bidrage økonomisk. Og ja, min egen fremtid. Får jeg nogensinde et arbejde igen? Og hvad med pensionsordninger som jeg ikke har? At jeg er afhængig af min mand på godt og ondt. Tror jeg bekymrede mig mere end min mand.

 

6. Hvilke udfordringer har været de sværeste, efter I har skåret ned i indkomsten?
Det sværeste er nok bekymringer om økonomisk stabilitet og hvad vi gør hvis vi står med pludselige store uforudsete udgifter da vi højest har et råderum på 5000-7000 i økonomien.

 

7. Hvilke (uventede) positive ting er der kommet ud af det?
De positive ting er der mest af. Vi er allesammen i vores bedste trivsel. Min mand kan gå på arbejde uden at bekymre sig om opkald om syge børn og hvem der skal passe. Han siger han ved jeg har styr på børn og hjem, hente og bringe og han glæder sig over den harmoni det giver os i dagligdagen. Jeg elsker jeg bare kan hente børnene når de har lyst fra børnehave. Jeg kan tage alting som det kommer og føler jeg har det vigtigste og bedst  “job” jeg nogensinde kan få. Så ja, den bedste overaskelse har været hvor godt vores beslutning har vist sig at være for vores familieliv, og den gensidige glæde det giver os alle sammen.

 

8. Hvordan ser jeres (økonomiske) fremtid ud om 5 år, hvis alt går efter planen?
Tror stadig jeg er hjemmegående om 5 år men på et tidspunkt skal jeg søge job igen. Med tiden får vi måske nogle andre økonomiske muligheder end vi har nu – også hvad angår boligsituation og hvor i landet vi kan bo. Måske må jeg tage en ny uddannelse. Min mand vil formentlig søge ind på politiuddannelsen næste år og søge en karriere af den vej.

 

9. Hvad er dit bedste sparetip?
Mit bedste sparetip er tilbudsaviser, købe gaver på nettet hvor de er billigst og gå i Genbrugsbutikker.

 

10. Hvilke råd vil du give andre, der står i en situation, hvor de ønsker eller bliver nødt til at skære en indtægt helt eller delvis fra?
Jeg ved vi har truffet det helt rigtige valg, og det ved min mand også. Og vi kan se det på vores børn. Det er noget vi aldrig fortryder. Der er så mange flere fordele end der er ulemper, og vi har et skønt liv. Det er om at leve så det kan lade sig gøre hvis man vil give afkald på nogle ting selvfølgelig i sin levestandard. Når det er sagt synes jeg så på ingen måde vi mangler noget. Vi har altid mad i hjemmet, råd til nyt tøj hvis nogen mangler. Så vil til hver en tid råde til man følger sit hjerte og får drømmen gjort til virkelighed hvis det er det man ønsker sig.

 

Tak til Christina, for at du ville være med! Jeg synes det er meget interessant at læse igennem de forskellige bidrag der er kommet ind, og næste søndag kommer der endnu et indlæg i denne serie på bloggen 😃👏 Håber I også finder det interessant? Hvis I har nogle spørgsmål eller kommentarer, så er I velkomne til at skrive en kommentar nedenunder, eller kontakte mig via facebook eller instagram 😊

 

God søndag aften til jer! Kh Therese
Share this...