Søndag igen, og i disse dage betyder det endnu et indlæg i serien om hvordan økonomien ser ud i en familie, der lever mere eller mindre af én indtægt. I dag møder vi Carina og hendes familie, der har været kreative og skabt en måde hvorpå Carina kan tjene lidt penge ved siden af dét at tage sig af børnene.

1. Vil du fortælle lidt om dig selv og din familie?

Vi er en lille familie; Carina 32 år, Mikael 27 år, Gry 4 år og Saga 2 år. Ud over det har vi en hund som hedder Cody.

Jeg går hjemme på fuld tid og har en lille webshop med hvor jeg syer på bestilling samt har lidt forskellige produkter. Jeg fotograferer også – primært, gravide, børn og bryllup – for at tjene en lille smule penge. Min tid til at arbejde afhænger meget af Mikaels arbejde. Han renser ventilation og har en del arbejde offshore.

Jeg er oprindeligt uddannet Agrarøkonom, som er en lederuddannelse til landbruget. Har dog de sidste år, inden vi fik børn, arbejdet som medhjælper på en minkfarm. Pga. risiko for smitte med toxoplasmose har jeg været fraværsmeldt i begge graviditeter. Da jeg blev gravid med Saga valgte vi at tage Gry ud af vuggestuen og tanken var, at så kunne de begge starte op når tiden kom. Da min barsel endte tog jeg et års orlov med tilskud til hjemmepasning og da det år var slut blev jeg selvstændig.

 

2. Kan du fortælle lidt om jeres økonomiske situation?

Mikael tjener en del – dog er det meget varierende – men mellem 400 og 500.000 kr.

Min indtægt er varierende. Nogle måneder tjener jeg godt og andre næsten ingen ting. I gennemsnit har det været 2- 3000 i måneden efter skat. Nogle måneder investeres pengene i nyt udstyr eller nye produkter.

Vi bor i eget hus, et meget lille hus på 100 kvadratmeter som jeg købte da jeg blev færdig som agrarøkonom. Husets værdi er 550.000 kr. Vi har realkreditlån, som er et F5 lån – dvs. vi har en forholdsvis lav rente lige nu.  Dog er bidragssatsen irriterende høj, og det samme er oliefyrsregningen.

Vi har én bil. Vi havde to indtil før sommerferien, men min gik i stykker og vi ville ikke ofre en ny motor på den.

 

3. Kan du give nogle konkrete eksempler på, hvordan jeres budget osv. ser ud?

Faste udgifter: 21.000;

 • Lån (som dækker hus, en ét år gammel bil, samt en restgæld fra den anden bil)
 • Vand, varme og el
 • Forsikringer (husforsikring, bilforsikring, indboforsikring, 4 x ulykkesforsikring med umiddelbar udbetaling, 2 x krydslivsforsikring, forsikring af hund, samt 2 x “Sygeforsikringen Danmark”)
 • B skat
 • Tlf, internet og tv
 • Pension ( Mikael )

Ud over de faste udgifter er der følgende udgifter:

Mad, husholdning: 5-6000 kr.

Børn: 1000 kr. ( bruges til når de gerne vil have noget, sko, tøj årskort osv. )

Gaver: 1000 kr ( vi har store familier 5 søskende hver med påhæng og børn)

Opsparing: 1200 kr.

 

4. Hvorfor valgte I at skære den ene indtægt kraftigt ned eller helt fra?

Der var egentligt flere årsager;

Da vi fik Saga fik jeg fjernet livmoderen pga. efterkomplikationer. Derfor bliver Gry og Saga de eneste børn vi får – og så er det jo med at nyde dem. Saga har aldrig sovet særligt godt og gør det heller ikke. På en minkfarm skal man altså være ret opmærksom, både pga. de mange kontroller, men også med tanke på dyrevelfærden. Ud over dette er landbrug generelt farligt arbejde med store maskiner, og hvis man bliver skadet er det tit alvorlige skader der er tale om. Det nytter heller ikke at arbejde med dyr, hvis man går rundt og er for træt. Man overser for mange ting, og det kan man ikke være bekendt over for dyrene eller sin chef.

Mikael har meget svingende arbejdstider og er en del offshore, arbejde inden for landbruget er 37 + timer. Deltid indenfor landbruget er en sjælden mulighed og der er ofte weekendarbejde. Ungerne ville skulle være meget i vuggestue og børnehave, og ingen af vores børn trives i larm og uro.

Jeg var selv hjemme til jeg skulle i børnehaveklasse, og Mikael var hjemme til han skulle i børnehave. Hans mor havde et deltidsarbejde indtil hun begyndte at arbejde hjemme på gården. Vi har derfor begge været vant til forældre der har været mere hjemme end så mange andres, så derfor har der ikke været nogen overvejelser.

 

5. Hvad var jeres største frygt/forhindringer INDEN beslutningen blev taget?

Jeg var rigtigt bange for, om jeg nu kunne tjene nok. Jeg tjener heller ikke helt nok. Men vi har ikke rigtigt flere timer i døgnet. Jeg håber dog, at jeg kommer til at tjene mere løbende.

Jeg har også været bekymret for dét at skulle stå helt uden sikkerhedsnet. Jeg har altid arbejdet meget og kun i meget korte perioder fået dagpenge (2 måneder ). Tænk, hvis man pludseligt ikke kunne afdrage på sin prioritetsgæld. At vi måske ikke har råd til ferie betyder ikke så meget for mig. Men ikke at kunne betale vores lån tilbage ville være skrækkeligt.

 

6. Hvilke udfordringer har været de sværeste, efter I har skåret ned i indkomsten?

Bekymringer i forhold til hvis noget går i stykker, specielt de dyre ting. Vores fjernsyn gik i stykker for nyligt, og der var da råd til et nyt – men tænk hvis det var dyre ting, fx mit kamera. En erstatning for det vil løbe op i 10-15000 kr., og det er mange penge når hele indtægten er sat af til faste udgifter.

 

7. Hvilke (uventede) positive ting er der kommet ud af det?
Der har ikke rigtigt været noget uventet. Men det er dejligt, at vi har mulighed for at tage tingene som de kommer, og for at kunne bruge tiden som vi vil. At vi kan leve lidt langsommere og nyde dagen.

 

8. Hvordan ser jeres (økonomiske) fremtid ud om 5 år, hvis alt går efter planen?

Ungerne skal i børnehave når de bliver 5. Det vil sige, at Gry skal starte næste sommer og Saga i 2021. Herefter må vi se hvad tiden bringer for mig. Jeg kommer ikke til at vende tilbage til landbruget i praksis. Om jeg bliver i et af landbrugets følge erhverv vides ikke.

 

9. Hvad er dit bedste sparetip?
 • Madplan – køb ind én gang om ugen eller på nettet.
 • Genanvend så meget som muligt (stofbleer, klude, poser – alle de små ting som i den sidste ende giver et større beløb fordi man bruger rigtigt meget af det)
 • Lav så meget som muligt selv (sy, upcykle, strik, hækl, lav mad fra bunden og brug det hele)
 • Lad dig nøjes. Det er vigtigt ind i mellem at tænke er det need to have eller nice to have.
 • Køb kun ting du har brug for – selv om det er på tilbud så tænk har jeg virkeligt brug for det nu.
 • Tænk over om det er dit eller børnenes behov. F.eks ved ferie og sommelandsture.

 

10. Hvilke råd vil du give andre, der står i en situation, hvor de ønsker eller bliver nødt til at skære en indtægt helt eller delvis fra?

At man faktisk godt kan nøjes med mindre end man tror.

At man skal være ligeglad med hvad andre har, siger og gør.

At materielle ting ikke er lykken hvis ikke man har tid til at bruge det og nyde det

At børn kun er børn så kort tid af deres liv. Tænk når du sidder om 15 år og ungerne er teenagere, sover og fester og lige om lidt er de flyttet hjemmefra. Og så kan man sidde der og ærgre sig over, at man ikke brugte mere tid med dem. Jeg er sikker på at man nok skal nå alle de ting man gerne vil efter ungerne er blevet store. Vi bliver gamle og vores arbejdslivt er langt.

Det er altså sådan det fungerer hjemme ved Carina og familien. Jeg synes det er enormt sejt, at hun har skabt en lille forretning som jo er ret langt fra hendes uddannelses-område. Måske kan det inspirere en eller to af jer, der læser med? Og hey, hvis I vil støtte Carinas forretning, så er der link til både webshop og foto-side længere oppe i indlægget 🙂

 

Hvis du forresten ikke fik læst det første indlæg i denne serie, hvor vi fik indblik i hvordan en familie på 6 får tingene til at løbe rundt, så kan du finde det ved at klikke hér.
Og igen – hvis I har nogle spørgsmål eller kommentarer, så er I velkomne til at skrive en kommentar nedenunder, eller kontakte mig via facebook eller instagram 😊

 

God søndag aften til jer! Kh Therese
Share this...