Efter nogle uges pause – delvis pga personlige omstændigheder, og delvis pga flytningen af bloggen – er jeg endelig klar med et nyt indlæg omkring hvordan økonomien ser ud i en “hjemmegående-familie”. Som jeg har forklaret tidligere, betyder det ikke nødvendigvis, at der kun er én indtægt. Sidste gang mødte vi Carina, der jo har skabt en lille forretning ved siden af dét, at være hjemmegående.


Denne gang møder vi Maj, der har været meget ærlig omkring familiens økonomi, – fordi hun synes det er vigtigt, at vi får italesat, at det kan lade sig gøre at prioritere anderledes end normen. Også selv om vores kultur fortæller, at vi ikke burde være så åbne omrking de økonomiske aspekter. Tag godt i mod hende, og den indsigt hun er med til at give 🙂


1. Vil du fortælle lidt om dig selv og din familie?


Jeg hedder Maj, er mor til den skønneste datter på 5 måneder og gift med Mads. Jeg er skolelærer og læser cand.soc i uddannelsesvidenskab, min mand er ved at skrive sit afsluttende speciale i miljøplanlægning og vi har valgt at vores datter og fremtidige børn skal unschooles, og dermed ikke i institution. 

2. Kan du fortælle lidt om jeres økonomiske situation?

På nuværende tidspunkt og det næste halve år er vi begge på SU. Som nye forældre får man et ekstra tilskud, hvilket betyder at vi udover de 5000 kr vi får hver, i 6 måneder fik 4000 ekstra og nu får 1600 kr ekstra.

Min mand har også et studiejob som indbringer mellem 2000-4000 kr om måneden. Vores indtægt er dermed 13.600-15.600 kr om måneden efter skat.

3. Kan du give nogle konkrete eksempler på, hvordan jeres budget osv. ser ud?

Vi har en husleje på 6000 kr alt inklusiv, et mad-/husholdningsbudget på 4000 da vi prioriterer økologi og lidt luksus her, og så får vi 1000 kr i ”lommepenge” hver som går til mobil, transportudgifter og hygge.

Desuden har vi en udgift på svimlende 389kr til et crossfit medlemskab om måneden som min mand sjældent bruger  😉. Det vil altså sige at vi kun har udgifter for 12.389 – og dermed lægger en god sjat (vores økonomi taget i betragtning) til side hver måned.      

4. Hvorfor valgte I at skære den ene indtægt kraftigt ned eller helt fra?

Vi har valgt at prioritere at jeg skal gå hjemme, da vi tror på at vores børn har det bedst sammen med os, og at det nærvær og den tid vi har og får i vores hverdag ikke kan erstattes af fede karriererne eller flotte lønsedler. Alt vores børn har brug for er deres forældres tid.  

5. Hvad var jeres største frygt/forhindringer INDEN beslutningen blev taget?

Faktisk var det ikke så meget en beslutning nærmere et vilkår min mand måtte gå med på ved at vælge mig, og det blev gjort tydeligt meget tidligt i vores forhold. Jeg har studeret psykologi og læring i mange år, og var derfor fast besluttet omkring at mine egne børn ikke skulle i skole, eller anden institution, og min mand har heldigvis kun bakket dette op.

Vi prioriterer familien højest og ser vores ægteskab som et partnerskab, hvor det at passe husholdningen og det at tjene penge har lige stor værdi. Vi tror fuldstændig fast på at det kan lade sig gøre, og det at lave beslutningen om er simpelthen ikke en mulighed, så flytter vi hellere lang væk fra København eller – tja.. resten gør vi jo nok allerede. 

6. Hvilke udfordringer har været de sværeste, efter I har skåret ned i indkomsten?

Vi er jo så ”heldige” at vi ikke har oplevet at måtte skære så meget ned, da vi ikke har nået forbi hamsterhjulet med voksenpenge og svimlende udgifter, men vi har begge arbejdet meget ved siden af studiet og været vant til at der var rigeligt inden vi blev forældre, nu er studiejobs udskiftet med nærvær med vores datter.

Min mand synes altid det er lidt stramt med lommepengene, og han savner at købe frokost ude og impulsivt bare kunne købe hvad der passer ham. Vi er nødt til at tænke os om, og virkelig overveje hvad der er reelle behov og hvad der bare er lyster som er styret af forbrugerkulturen. Det betyder at vi meget sjældent køber noget som helst.  

7. Hvilke (uventede) positive ting er der kommet ud af det?

Vi er ekstremt miljøbevidste og har fået øjnene op for nogle af de forbrugsvaner som har en stor miljøbelastning, og fået endnu bedre samvittighed i takt med at vi har skåret ned. Vi flyver aldrig, men er gode til at finde på billige og miljørigtige ferier og smutture i dk.

Vi køber/finder ALT brugt. På den måde støtter vi ikke produktionen af nye varer, hvilket er noget af det der har størst udledning. Samtidig gør det, at vi faktisk slet ikke har sådan én post i vores budget, da vi har hvad vi behøver – og ellers kan vi ofte finde det hos nogle, som har for meget, eller købe det brugt.

Vi lever vegansk – endnu et miljøplus dér – og så kan vi spise som konger, 100 % økologisk, for små penge.

Vi bruger stofbleer, de er både bedre for miljø, babys numse og pengepungen..

Jeg kunne bare fortsætte og fortsætte..

I virkeligheden er det med at være bæredygtige måske både noget vi stiler efter, og lidt et plaster på såret, når der er noget vi (*host* min mand) føler vi ikke har råd til eller mangler. Vi er ikke fattige – vi er bæredygtige 😀

8. Hvordan ser jeres (økonomiske) fremtid ud om 5 år, hvis alt går efter planen?

Vi kommer forhåbentlig til at føle os som konger når min mand får fuldtidsjob, alt er jo en opgradering fra SU. Vi regner ikke med at ændre meget ved vores forbrugsvaner, men vi glæder os til lidt flere lommepenge og til forhåbentlig at flytte i hus langt væk fra byen hvor der er natur lige uden for døren og vi har råd.  

9. Hvad er dit bedste sparetip?

Stop med at gå i butikker bare fordi. Det gælder også på nettet. Undersøg dine behov og find dem du kan frigøre dig selv fra. I en periode havde vi en liste som vi kunne skrive ønsker på. Så kunne man gå og kigge på dem i lang tid og tygge lidt på hvor ønskerne kom fra, og hvor vigtige de i virkeligheden var.

Nå jo – og så minimer faste udgifter – hvor vigtigt er spotify, netflix, viaplay, storytel, netavis, træningsabb, osv…

10. Hvilke råd vil du give andre, der står i en situation, hvor de ønsker eller bliver nødt til at skære en indtægt helt eller delvis fra?

Gør det! Frigiv energien! Se på dine behov det er dem der låser dig fast. Jo færre behov jo mere tid. Og tiden med dine børn kommer bare ikke igen!

Jeg spurgte Maj, om der var noget andet hun gerne ville have med, og hun sagde, at hun ville – med sin historie – fortælle, at der er en vej, for dem der vil have et andet liv med sine børn; ned i forbrug og op i livskvalitet. Og at ønske held og lykke til alle på rejsen, til alle dem, der drømmer om lige præcis dét… <3

___________________________
Det første indlæg i denne serie, hvor vi fik indblik i hvordan en familie på 6 får tingene til at løbe rundt, kan du finde det ved at klikke hér, og indlæg nr. 2 har jeg linket til i toppen af dette indlæg.
Og igen – hvis I har nogle spørgsmål eller kommentarer, så er I velkomne til at skrive en kommentar nedenunder, eller kontakte mig via facebook eller instagram 😊


God søndag til jer! Kh Therese


Share this...