I forbindelse med en artikel der udkommer i magasinet “Kulør” (Spars gratismagasin) i december blev jeg for et stykke tid siden spurgt om jeg ville dele nogle af mine bedste råd til en billigere og mindre stressende jul – hvilket jeg naturligvis gerne ville 🙂

Jeg tænkte dog også, at et par af dem kunne være en god idé at dele med jer også allerede nu. For nogle af dem skal man i gang med her i november, for at kunne nå det…

Hele artiklen – inkl. de øvrige tips – kan du enten finde i en Spar eller på spar.dk den første mandag i december. Jeg tænker også, at jeg smider et link til indlægget når det er online. I mellemtiden er der tre gode fifs til dig lige hér; julekalender, julegaver og indkøb af madvarer.

Lav en alternativ julekalender – med fokus på traditioner, forberedelse og hygge…

Da vi fik børn der var store nok til at ville have en julekalender kiggede vi naturligvis på det udvalg der var i butikkerne. Vi kom dog hurtigt frem til, at vi ikke ønskede at købe nogen af de tilgængelige kalendere. For hvis vi valgte at købe en julekalender ville det enten koste det hvide ud af øjet, og/eller være ret usundt. Vi overvejede at lave en pakkekalender selv, men kom frem til, at det ville tage umenneskelig lang tid at både købe ind til det – og ikke mindst at pakke alle de små gaver ind. 24 styks. Per barn. I rest my case… Fælles for begge de ovenstående løsninger var dog, at de kun indeholder ting – enten spiselige eller andet. Og dét synes vi ikke var optimalt. Derfor har vi lavet en anderledes form for julekalender til mine drenge – hvor der ikke kun er fokus på materielle goder, men også på oplevelser, forberedelser og traditioner.

Jeg kalder den “familiejulekalenderen”, og du kan læse det jeg skrev om den sidste år hér. Jeg er allerede gået i gang med at lave dette års kalender. Jeg har allerede købt nogle af de gaver de skal få, og har planlagt nogle af udflugterne og “opgaverne”, så jeg er godt med. Hvis du kunne tænke dig at prøve denne type kalender og bliver stresset over dét, at jeg allerede er gået i gang, kan du bare tage det med ro! Det eneste du skal have styr på inden den første december er måden du vil præsentere dine kuverter, samt den aller første gave, udflugt eller “forberedelses-besked”. Sidste år havde jeg hængt dem op i en snor – meget enkelt og fint. Du kan endda bare finde et sted, hvor du hver aften stiller en kuvert eller lægger din besked, lige som jeg gjorde det første år vi havde denne kalender. Nemmere kan det ikke blive. Og det bedste med denne type kalender er, at du kan gøre den lige så billig og afslappende som du ønsker! Der er ingen krav til hvad du fylder kalenderen med, så hvis du ønsker kan du jo vælge at fylde den helt op med aktiviteter (lave julegaver, pynte huset, hente juletræ, bage småkager, osv.) Det er kun fantasien, der sætter grenser 🙂

Hjemmelavede eller genbrugte gaver

En rigtig god måde at gøre julen billigere på er ved at købe brugte gaver eller lave dem selv. For eksempel har jeg en dreng nu, der E L S K E R lego nexo knights. Det kan hurtigt koste rigtig mange penge at købe sådan noget.. Et hurtigt søg på DBA viser dog, at der er rigtig mange mennesker, der mere end gerne vil sælge deres “gamle” lego. Med manualer und alles. Til under halv pris…

Hvis jeg kunne, så ville jeg også lave en del af gaverne selv. Jeg har altid været enormt misundelig på dem, der kunne lave ting – hvad enten det var med en symaskine, en hæklenål eller noget helt tredje! Det kan jeg desværre ikke. (Hvis I dog kan – og kunne bruge lidt inspiration til sådan noget – vil jeg anbefale jer at kigge forbi DIY-sektionen hos Maria eller Jeanette, som er megadygtige til…ja, ALT). Til gengæld laver jeg gerne mad 🙂 Og det kan måske ikke helt bruges som en decideret julegave, men måske som en værtindegave? Eller en lille julehilsen til naboen? En idé kunne fx være at lave en lille pakke med salte og/eller brændte mandler, hvor man bruger gamle marmeladeglas til at pakke dem ind i.

Hvis man slet ikke kan producere noget der kan gives væk, så kan man vælge at give et “gavekort” i julegave. Det kan være  et klippekort til græsslåning, børnepasning eller lignende. Hvis det er til en kæreste kunne man give en omgang fodmassage, en uges opvask eller tre måneder med gå-ud-med-skraldespandet-tjansen. En god måde at give lidt ekstra til nogen, uden at det koster dig så meget.

Køb ind i god tid

Du ved højst sansynligt allerede nu hvad julemenuen skal stå på. Dermed ved du også, hvad du skal bruge for at lave denne menu. Derfor er det en oplagt mulighed for at spare lidt penge (og tid!), ved at se efter de landtidsholdbare varer allerede nu! (Og nu tænker jeg selvfølgelig ikke kun på selveste menuen juleaften, men hele juleferien… Alt af snacks, mad, drikkevarer, etc.)

Vi skal holde jul hjemme ved os selv, og i år er det mig der skal lave al maden *gisp*, så jeg er allerede begyndt at planlægge menu og indkøbssedlen. Ikke bare sparer det mig for en hel del stress, men det hjælper også på økonomien, at jeg kan købe de forskellige ting når de er på tilbud 🙂 Hvis man venter til sidste uge inden jul bliver man måske nødt til at købe varerne til fuld pris – eller i værste fald overpris, hvis man ender med at måtte købe det i et af de lidt dyrere supermarkeder.

Share this...