Der er kun nogle få timer imellem de to billeder. Det ene er taget inden morgenmaden, og det andet er taget efter frokost. Så kan du kun forestille dig, hvordan jeg ser ud om aftenen…

For nogle uger siden skrev jeg i et opslag på min instagramprofil, at jeg døjede med en mave der “flød ud”/så meget oppustet ud. Det er ikke så slemt om dagen, men når eftermiddagen og aftenen kommer bliver maven større og større (og jeg har taget mig selv i at måtte åbne knappen på mine jeans mere end én gang)…

For at undersøge om det hang sammen med mine spisevaner tog jeg en kold tyrker med mit slikindtag. Jeg har ikke spist slik (alm. slik, kager, hvidt brød, sodavand, chips, is) i snart en måned. Og jeg må da indrømme, at det hjælper på det. Om ikke andet så FØLER jeg mig meget bedre… og jeg tror også godt man kan se det på mig! Men maven flyder stadigvæk lidt ud om aftenen.

I tillæg til at maven flyder ud hen over dagen, så var der også en anden ting der generede mig; efter jeg har fået Bettemanden (der jo bliver 2 år om 3 måneder!) har den øverste del af min mave været enormt langt ude, hvis I forstår hvad jeg mener – se evt. billede. Jeg overvejede om mine ribben var blevet skubbet ud i den sidste graviditet, eller om det – også i dette tilfælde – kunne dreje sig om de potentielt delte mavemuskler.

Gratis konsultation

Derfor blev jeg meget glad da en af jer skrev en besked til mig på instagram om, at der er en klinik i Aarhus C der laver gratis tjek af mavemuskler, eller rectus diastase, som det hedder hvis de er “delte”. Jeg fik hurtigt en veninde der også døjer med samme problem (jeg mistænker vi er mange?) med på det at skulle tjekkes, og i dag havde vi så vores konsultation ved BjørengKlinik i Aarhus.

Vi fandt nemt stedet – det ligger lige i centrum, tæt på Aros. Mette, der er fysioterapeaut og specialiseret i lige præcis delte mavemuskler, var simpelthen så sød – og totalt cool med, at vi havde to børn med, der ikke nødvendigvis sad stille når de kom ind i rummet fyldt med pilatesbolde og andet udstyr 😉 Man kunne nemt mærke, at hun har tre børn selv på måden hun formåede at bevare roen og koncentrationen selv om børnene hyggede sig med boldene!

Inden tjekket forklarede hun lidt omkring hvordan alle lag mavemuskler hænger sammen og hvordan de bliver påvirket i løbet af en graviditet. Vi fortalte lidt om de gener vi oplever, og fik også sagt at vi følte os en lille smule fjollede over at være der, idet vi var 80% sikre på, at vi IKKE havde delte mavemuskler (vi havde begge prøvet at undersøge det selv, men var alligevel ikke helt sikre – vi ved jo ikke hvordan det burde føles, og dermed ikke helt om det vi kan mærke er “rigtigt” eller ej). Vi blev dog forsikret om, at det var helt fint, at vi fik det tjekket – og hvis det ikke var rectus diastase, så kunne det jo være noget andet vi havde brug for vejledning til…

Ikke delte mavemuslker – hvad så?

Mavetjekket i sig selv var ret hurtigt overstået. Mette fik god og kyndig hjælp af Bettemanden 😉 – og kunne hurtig konstantere, at ingen af os havde delte mavemuskler. Hun kunne dog konstantere en anden ting; at vi begge (vi er begge trebørnsmødre) havde en slap indre kerne. Ikke de mavemuskler man normalt set træner, men de dybtliggende mavemuskler. Det var en kombination af det, at vi har været gravide (og ikke fået trænet musklerne godt op efter) samt dét, at vi også havde – både under og efter graviditeterne – strukket maven for meget.

Det vil sige, at vores svaj i ryggen var blevet FOR stort, hvilket gjorde, at den nedeste del af brystkassen stikker mere ud og mavemusklerne bliver strukket mere end hvad godt er. De ting hun sagde gav enormt meget mening – både når man kigger på den holdning jeg har (jeg er blevet så bange for at blive krumrygget efter alle de år med at bære på babyer, amme, etc., at jeg nærmes overkompenserer nogle gange ved at trække skuldrene tilbage og skyde brystkassen frem). At bære relativt tunge babyer/børn på hoften hjalp vidst hellere ikke på problemet. Alt i alt gjorde de hér ting, at mine mavemuskler forblev strakte efter graviditeterne – og dermed også slappe. Det var vidstnok ganske normalt hos mødre, og noget man kunne og burde “træne væk”.

Så nu er vi i overvejelserne om hvorvidt vi skal købe os til et forløb ved BjørengKlinikken eller ej… Det koster en lille smule (meget, når man ingen indtægt har), men ovendt så er det måske en rigtig god investering i fremtiden. Jeg satser jo nemlig på at bruge denne krop i rigtig mange år fremover! Og umiddelbart vil jeg også mene, at tidspunktet for at gøre sådant noget er det rigtige – inden jeg bliver FOR slap 😉 Så vi overvejer kraftigt at investere i det. Jeg skal nok holde jer opdateret i forhold til hvad vi beslutter os for!

Share this...